Vaikuttajaseminaari 1.10.2024 – Valmius ja varautuminen

Aika: tiistai 1.10.2024 klo 15.00-19.00

Paikka: Sokos Hotel Torni, Ratapihankatu 43, 33100 Tampere

Puhujat ja aiheet:
Tilaisuuden juontaa Jenni Pääskysaari

Avasi nopeasti keskustelun hybridivaikuttamisen ja kokonaisuuden keskustelupohjalta. Valitettavasti osa jäi kuulematta, saavuin noin 10 minuuttia myöhässä.

Tervetulosanat

Mika Kontio, Pirkanmaan hyvinvointialueen pelastusjohtaja

Jäi välistä henkilökohtaisesti hitaan saapumismatkan puolesta.

Maailmalla tapahtuu, vaikutukset Pirkanmaalla

Jukka Savolainen, Euroopan hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja

Rahan vaikutus, miten kauppa on kääntynyt Yhdysvalloista Kiinaan voimakkaasti. Globaalin Etelän 7 miljardia asukasta, kaupan keskittyminen kaukoitään, Kiinalaisten merkkien yleistyminen maailmalla, varsinkin sähköautojen kanssa. Kiinan potenttiaali on kuitenkin kommunistipuolueen johtama ja ei yksilön oikeuksia kunnioittava maa, jolla ei ole omaa paikkaa demokraattisten maiden yhteisössä. Kontrolli on vastaava kuin Venäjällä, joka on Putinin aikana noussut valtavaksi toimijaksi raaka-aineiden markkinoiden alalla. Venäjän tsetseeniasta alkanut sodankäynnin kierre, Georgian sota ja 2014 alkanut Ukrainan kriisi, joka on ollut sota Euroopassa jo kymmenen vuotta. Venäjän poliittinen ajatus hallitsevaa osaa maailmaa kohtaan ”Russia’s policy towards world majority”; Wagner perustaa ortodoksiseurakuntia pitkin afrikkaa ja ajetaan alueellisten voimatekijöiden kasvua, kuten nähdään afrikan suhteen. Venäjä ajaa moninapaista maailmaa, kiina tietää että kaksi napaiseen mennään.

Etelä-Kiinan meri on tuleva Taiwanin, Filippiinien ja Japanin taistelukenttä Kiinan kanssa. Kiina käsittää kyseisen meren olevan sen omia aluevesiä. Pienille saarille on rakennettu Kiinan sotilastukikohtia ja rakentavat ”uppoamattomia lentotukialuksia” paaluttamalla sekä tuomalla maata paalutuksen sisälle. Useita kalastusaluksia on jo upotettu vesitykeillä, Kiina käytännössä jo hallitsee aluetta. Yhdysvaltojen turvallisuustakuut useille alueen maille sekä Vietnamin suhtautuminen Kiinaan voi johtaa sotilaalliseen konfliktiin. Jo Kiinan rakentamat rakenteet tuovat mahdollisen muiden valtioiden puuttumisen alueelle mahdottomaksi omaamalla merkittävää sotilaallista voimaa. FBI pitää Kiinaa suurimpana uhkana Yhdysvaltojen järjestykselle sekä varastavat aivan kaiken. FBi johtaja ennustaa 2027 Kiinan tekevän liikkeensä.

Venäjä on valmistautunut tekemään merkittäviä sabotaasi-iskuja pitkin Eurooppaa, vertaa vesitorneihin ja muihin vastaaviin tehdyt tiedustelut viime aikoina. Tietokoneistuminen ja verkostoituminen ovat omalta osaltaan heikentäneet ja luoneet haavoittuvaisuuksia. Teknistyminen ja verkossa yhteistyössä oleminen luo merkittävät haasteet poikkeusolojen ja varsinkin harmaan vaiheen toimintaan. Varsinkin energiainfrastruktuuri on heikko laajentuvalla sähköhäiriöllä. Suomessa ”Brown out” on mahdollista vaikuttamisen tuloksena, mutta maamme on varautunut paremmin kuin useat Euroopan maat.

Kaukoidässä, indopasifisella alueella on tulossa sota, kyse on vain aikataulusta. Sisäinen dynamiikka alueella on haasteellinen ja Venäjä kuin Kiina käsittävät olevansa kriisissä tai sodassa Yhdysvaltojen sekä lännen kanssa. Kaikki läntiset vallat odottavat Yhdysvaltojen ratkaisevan indo-pasifisen alueen kriisipesäkkeen. NATOn nöyryyttäminen sekä Yhdysvaltojen lyöminen on näiden toimijoiden tavoitteena. Jos Kiina antaa Venäjän toteuttaa suunnitelmansa lännessä Eurooppaa kohtaan, niin Kiina luultavasti aloittaa oman operaationsa välittömästi.

Suomeen piirretyt S-400 ohjusten torjuntasäteet sijoittuvat muun muassa Airiston helmen kohdalla, Suomen alueet on Venäläisten suunnitelmissa osa Arktista suojakilpeä sekä Venäjällä osoitetaan jo alueellista sitoutumista kaakonkulman lääneihin, jotka heidän tarinansa mukaan ovat osa Venäjää ja vain Pietari Suuren Suomelle lainaamat. Kolme tapaa käydä sotaa ”avoin sota, valloitetaan maa”, ”poltetaan maa”, ”joukkotuhoaseet”. Venäjälle nämä kaikki ovat mahdollisia. Väestönsuojien merkitys kahdessa viimeisimmässä tuhoamistaistelussa ovat merkittävät. Kun Suomi edellisen vuosisadan alussa irrottautui Venäjästä ja taisteli oman olemassa olonsa puolesta avoimesti tai hiljaa puolen vuosisadan verran, emme halua enää Venäjän vaikutusalueeseen. NATO jäsenyys on tähän merkittävä kun se liitetään DCA sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa.
Niin kauan kun diktatuuri on voimissaan, se tulee suojelemaan omaa tilaansa ja olemassaoloaan ulkopuolisilla uhkilla.

Kiina on sanonut ottavansa Taiwanin haltuun viimeistään 2049, jolloin Kiina on maailman voimakkain valtio.

Sosiaali- ja terveyshuollon kansallinen valmiussuunnittelu sekä alueelliset valmiuskeskukset

Pekka Tulokas, Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja (kuva1)

SOTE uudistus on laittanut liikkeelle valmius ja varautumispuolen kehityksen, jollaista ei ole sitten sotien jälkeen tehty. Yhdessä ollaan vahvempia, Pirkanmaa on erinomainen esimerkki. Alueen eri toimijoiden, kuntien, 3 sektorin ja viranomaisten valmius ja varautuminen pienessä kansakunnassa on yhteistyöstä kiinni. Valmius ja varautuminen on palvelutehtävä. Pirkanmaan valmius palvelee paljon laajempaa aluetta ja koko Suomea. Muuttuvan maailman teema on yhtä vanha kuin maailma itse. Hallitusohjelman kannalta luodaan ”viiden yhteistyöalueen vahvistaminen”, ”Yhteiset toimintatavat” sekä ”yhteiset valmiussuunnitelmat”. Myös ulkoisen ja kansainvälisen yhteistyön avaimet ovat tässä, myös avun vastaanottamiseen. Tilannekuva on oleellinen johtotoiminnalle.

Pitkät logistiikkaketjut, palauttaminen pohjoismaihin ja kotimaahan tästä on käynnissä. Ruotsi on uudistamassa omaa lainsäädäntöään yhdenmukaiseksi Suomen kanssa, muun muassa tukemaan ”kovemmissa” tilanteissa, Norjan tavoin. Lainsäädäntö muuttuu mahdollistaen toiminnan ja tukemisen laajemmin.

Valtioneuvosto ajaa yhteisiä periaatteita valmiuden säätelyyn niin SOTE kuin muuallakin puolella. Valmiudensäätelyä pyritään edistämään monella tasolla. Perustaso, tehostettu ja poikkeusolot. Tuen järjestäminen ristiin viiden eri yhteistyöalueen kanssa, myös kansainvälisen tuen vastaanottaminen. Keskitetty johtaminen, joka mahdollistaa kokonaisen tilannekuvan.

Kansallisen riskinarvion (kuva2) 2023 mukaisesti varsinkin kybersotaa käydään jo kokoajan. Erilaiset uhkakuvat ovat toteutumassa omalla tavallaan. Myös ABC aseiden tai vaikuttamisen uhat ovat nousseet ihan uutena kokonaisuutena sotilaallisen uhkan puolesta. 100M€ varautumisvarasto EU rahoilla on rakentumassa suomeen CBRNE aseita vastaan.
SOTE toimii myös puolustusvoimien tukena haavoittuneiden ja siviilipuolen suojaamisessa. Logistiikka tässä erityisen tärkeää. Materiaalivarastot, liikenne, infra, sähkö… Materiaali pitää globaalin markkinan sisässä olla Suomella itsellään valmiina.
(kuva3) skaalautuvuuden puolesta kirjoitettu kokonaisuus, porras portaalta aina kansainväliseen tasoon skaalautuvuus kriisivasteessa pitää rakentaa ja sitä pitää ylläpitää. Poliittisesti haastava, mutta tärkeä kansallisen varautumisen kannalta. (kuva4) ei selviä, tulee koko palvelujärjestelmä ja lopuksi koko kansainvälinen järjestelmä.
rescEU (kuva5) kokonaisuus luo myös kansainvälisiä vapaaehtoisresurssien käyttömahdollisuuksia (SPEK PROJEKTI!)

Ahvenanmaalla ei ole HVA, vaan siellä on oma lakinsa. Ahvenanmaa on erilaisellä järjestelyllä mukana. Ahvenanmaan järjestelyt ovat vielä käynnissä.

Juhani Sand, Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernipalvelujohtaja

Valmiussuunnittelun tilannekatsaus, nykyisen lainsäädännön mukaisesti olemme osa yhteistoiminta-aluetta (EP, Kanta-Häme). Kansalliset uhkakuvat parantavat Pavat-järjestelmän käyttöönottoa, parempi tilanne kehityksessä kuin EP tai KH. Tilannekuvan muodostaminen on edelleen haastavaa, SOTE- valmiuskeskuksen ja PeLa valmiuskeskusten kytkentä kokonaisuuden tilannekuvaan. Informaation kulkeutuminen kuntiin tai esimerkiksi poliisin TiKeen on nimenomaan tästä HVA valmiuskeskuksesta kiinni. Vaikka yhteistyötä tehdään, on koeponnistaminen ja käyttöönottaminen edelleen sen verran vaiheessa, ettei järjestelmään täysin luoteta. Koemme häiriötilanteita melkein päivittäin, vähintään viikoittain, joten jatkuvaa harjoittamista tulee kokonaisuuteen jatkuvasti. kuva(6) tilannekatsaus. SPR sopimus on tulossa, mutta ei vielä valmis. evakuointisuunnitelmat on ok, valmiusharjoittelu on vielä vaiheessa. SotVa tason harjoituksia pitäisi pitää enemmän. VAP-kierros Lokakuussa 2024. Asukkailla ja henkilöille vahva turvallisuuden tunne on tavoiteohjelmassa. Kokonaisturvallisuus (useita kuvia). Aikoinaan häiriöön kutsuttiin oma johtoryhmänsä paikalle hoitamaan tätä, nykyään tämä on osa johtamista ja arki-päivää.

Arkipäivän varautuminen ja sään ääri-ilmiöt

Juhana Hyrkkänen, Ilmatieteen laitos, toimialajohtaja (kuva)

Medialukutaitoa kannattaa harrastaa, eli iltapäivälehdet ja media hyvin helposti suurentelevat otsikoitaan. Tämä aiheuttaa jonkin verran pelkoa kansalaisyhteiskunnassa. Suurimmista maailman talouteen vaikuttavista riskeistä suurin osa liittyy suoraan tai epäsuorasti säähän top 10 listalla. (Kuva) vaikka Suomen ääri-ilmiöt ovat laimeampia kuin osassa maailmaa, niin Suomessakin nämä voimistuvat. Ilmaston muuttuessa missä nyt on kuivaa, se kuivuu entisestään. Sääolosuhteet aiheuttavat kansainvaellusta, joka tuottaa oman luokkansa, ilmastopakolaisuuden. Lisäksi ääri-ilmiöt säässä voimistavat entisestään alueilla olevien ei valtiollisten toimijoiden voimaa. (ISIS)

Suomessa suurin osa sähkökatkoista ja jopa osa pelastuksen tehtävistä on vuodenaikaan ja sääolosuhteeseen sidottuja. Jopa 60% sähkökatkoista on säähän liittyviä. Ei ole todellista tietoa, että myrskyt Suomessa lisääntyisivät, mutta lämpötilan noustessa routa vähenee, joten puut ja vastaavat kaatuvat helpommin.

Paneelikeskustelu: Luo luottamusta, hälvennä pelkoa

Marina Erhola, Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja

Matti Repo, Tampereen hiippakunnan piispa

Jenni Pääskysaari, juontaja, kirjailija

Paneelin juontaa Jenni Ruokonen, Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteiskuntasuhdejohtaja

Paneeli alkaa, juontaja vaihtuu. Pitkät puheet ja joutavaa settiä ennen kuin aloitetaan varsinainen tapahtuma. Itse paneelikeskustelusta ei varsinaista informatiivista kokonaisuutta ole irrotettavissa, vaan kyse on mielipiteistä ja ajatuksista. En toisin sanoen raportoi tästä kokonaisuudesta.

Nostot:

  • Kansalaispulsiin verrattuna Suomalaiset luottaa instituutioihin voimakkaasti. SOTE on heikoimmissa tilanteissa ja heikentyy koko ajan.
  • heikentynyttä sote-palveluiden tilaa Marina Erhola syyttää pitkää valmistelu- ja lainsäädäntö prosessia, eikä kallistunutta ja noussutta johtajakustannuksia.
  • Syyskuussa kansalaispulssi on mitannut 70 % suomalaisista suhtautuvan tulevaisuuteen positiivisesti. Mistä luottamus rakentuu? Luottamus on kokemusasia, Tulevaisuus on aina epävarma, mutta kun katsomme minkälaisena elämä on koettu ja takana, samaan tapaan suhtaudutaan edelleen yhteiskuntaan. ”kun se ennenkin meni hyvin”
  • Luontokato ja ympäristötila on uhkakuva, joka on rakennettu osittain jopa keinotekoisesti pelottelemaan kansalaisia.

Voisi kyseenalaistaa HVA tehtävän pitää kalliissa konferenssitilassa aika korkean järjestelyn tapahtumaa noin kolmelle sadalle henkilölle, eikä rakentaa näitä rakenteita muuten kuin paneelikeskustelun yleisönä? Kuntien tehtäviin pitäisi lisätä viranomaisten ja ¾ sektorin toiminnan kehittäminen.

Syytetään väestön tilannekuvan erilaisuutta todellisuuden kanssa. Olisiko tässä käytännössä tiedottamisen ongelmat?

Verkostoituminen klo 17.00 alkaen