Spotissa Missing People Ruotsista, kanssavapaaehtoistoiminnan esittely

Minulla oli tilaisuus keskustella Martin Perssonin kanssa Västerbottenin ja Nordbottenin alueelta heidän työstään kadonneiden henkilöiden tapauksissa. Meillä oli miellyttävä keskustelu, kun hän vieraili tiloissamme täällä Parkanossa. Tämä artikkeli on kirjoitettu neutraalista näkökulmasta tunnistamaan yhtäläisyyksiä ja eroja kadonneiden ihmisten ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) välillä.

Missing People Sweden perustettiin Göteborgissa vuonna 2012, kun useat ihmiset olivat kokoontuneet auttamaan kahden kadonneen etsinnöissä. Syksyllä 2010 ja talvella 2011 tapahtui kaksi vastaavaa katoamista Göteborgissa, jossa kävi selväksi, että yhteiskunnalla ei ollut tarpeeksi resursseja kadonneiden henkilöiden etsimiseen. Vastauksena tähän perustettiin voittoa tavoittelematon yhdistys Sökarna Västra Götaland; yhdistys, jolla on paikalliset juuret ja jonka tarkoituksena oli kerätä ja järjestää suuri määrä ihmisiä kadonneita henkilöitä etsittäessä. Mutta melko pian kävi ilmi, että muualla maassa tarvittiin vastaavaa toimintaa, ja sen yhteydessä muodostettiin Missing People.

https://www.missingpeople.se/om-oss/

Missing People perustettiin 11 vuotta sitten ja se täytti 10 vuotta vuonna 2023. Organisatorisesti Ruotsi on jaettu piireihin, joista jokaisella on oma toiminta-alueensa. Missing People rahoitus tulee yksityisiltä yrityksiltä, kuten vakuutusyhtiöiltä, ja kuukausilahjoittajilta. Meillä Vapepa saa rahoituksensa ensisijaisesti valtion ylläpitämästä STEA-rahoituksesta ja muutaman yksityisen lahjoittajan tai järjestön, kuten Suomen Punaisen Ristin, kautta. Valtiollinen toimija voi tarkastaa molempien organisaatioiden kirjanpidon.

Missing People ei saa valtion rahoitusta, mutta se on olemassa ja voi toimia yleisön lahjoitusten ansiosta. Alta löydät tietoa siitä, miten voit tukea – sekä yksityishenkilönä että yrityksenä. Teidän panoksenne avulla voimme löytää lisää kadonneita ihmisiä, yhdistää perheitä ja pelastaa ihmishenkiä. Tuellasi on merkitystä. Yhdessä olemme kadonneita ihmisiä.

https://www.missingpeople.se/stod-oss/
Kuva: Missing People media-arkisto

Toimintatapa, operaatiot ja kadonneita henkilöiden etsintä

Kadonneiden henkilöiden tapauksissa Missing People tekee tiivistä yhteistyötä Ruotsin poliisin kanssa. Poliisi voi ottaa yhteyttä 24/7 valtakunnalliseen päivystysnumeroon, josta he saavat paikallista apua tapauksissa. Missing People voi myös aloittaa oma toimintansa, mutta kaikki toiminta vaatii poliisin hyväksynnän. Tämä poikkeaa Vapepasta, joka ainoastaan avustaa Suomen poliisia heidän toiminnassaan ja tulee mukaan vain tarvittaessa.


Missing People -vapaaehtoiset eroavat merkittävästi myös koulutusvaatimuksen suhteen. Suomessa henkilöiden on suoritettava peruskurssit voidakseen liittyä hälytysjärjestelmään ja saada OHTO viestejä. Ruotsissa taas vapaaehtoiset voivat yksinkertaisesti rekisteröidä puhelinnumeronsa verkkosivuston kautta liittyäkseen hälytysjärjestelmään. Vaikka Missing People tarjoaa koulutusta ryhmänjohtajille ja operatiivisille johtajille, ”tavalliset” rivietsijät osana ryhmää saavat koulutusta ja kokemusta vain operaatioista. Suomessa nämä vapaaehtoiset kuuluisivat spontaanien vapaaehtoisten nimityksen alle ja tarvitsisivat poliisin luvan ennen kuin heidät otettaisiin mukaan toimintaan.


Missing People seuraa kadonneiden henkilöiden tapauksia myös sosiaalisen median ja verkkosivujen ilmoitusten kautta. He ylläpitävät rekisteriä kadonneiden henkilöiden tapauksista ja poistavat ne, kun tapaus suljetaan. Suomessa vapaaehtoiset eivät osallistu tähän seurantaan, eivätkä avoimet tapaukset tule näkyviksi, koska katoamistapauksia koskevat kansalliset lait ja prosessit poliisijärjestelmän sisällä vaihtelevat. Ruotsissa kadonneilla henkilöillä voi olla jopa aktiivisia etsintöjä ilman poliisin läsnäoloa, kun taas Suomessa poliisilla on aina päävastuu ja se johtaa toimintaa.


Perusetsintäohjelma perustuu samankaltaisiin periaatteisiin kuin kadonneiden henkilöiden etsintäoperaatio (MSO) Suomessa. Kadonneen henkilön profiili vaikuttaa etsinnän alueeseen ja etsintäoperaation toteutukseen kentällä, mukaan lukien reitti-, partio- ja muut etsintätyypit. Lisäksi etsintäoperaatioiden hallinta kuulostaa perustasolla samalta kuin Suomessa. Johtopaikalla on vähintään kolme henkilöä, jotka järjestävät ja dokumentoivat etsintäoperaation huolellisesti ammattimaisella otteella. Jotkut operaatiot voivat tulla hyvin suuriksi, erityisesti kadonneiden lasten osalta, kun mukana on yli tuhat etsijää koulutusohjelmien erojen ja organisaatioon liittymisvaatimusten vuoksi.

Kuva: Missing People media-arkisto

Kuinka tunnistaa vapaaehtoiset tehtävällä

Molemmissa maissa organisaation logon on oltava näkyvissä operaation aikana. Koulutetun henkilökunnan osalta Missing People edellyttää myös henkilökortin näkyvyyttä, mistä voisimme ottaa oppia täällä Suomessa.

Molemmissa maissa vakuutukset kattavat toiminnan, kun henkilö on kirjautuneena operaatioon. Ruotsissa sen tarjoaa vakuutusyhtiö, joka tukee taloudellisesti kadonneiden ihmisten toimintoja, ja Suomessa se kuuluu valtiokonttorin alaisuuteen, koska toiminta on poliisin vastuulla.


Suomessa Vapepan sisällä on useita yhdistyksiä, minkä seurauksena lukuisat järjestölogot näkyvät toiminnan aikana. Ruotsissa näin ei ole, ja logojen näkyvyys on virtaviivaisempi. Ruotsissa sponsorien logot voivat kuitenkin olla näkyvissä yksityiseltä sektorilta tulevan rahoituksen vuoksi.

Kuva: Missing People media-arkisto

Martin Persson,  Insatsledare / Verksamhetsledare RA Västerbotten & Norrbotten.

Onneksi Martin Persson oli työmatkalla Suomessa viikko sen jälkeen, kun lähestyin häntä tämän artikkelin tiimoilta, ja pääsimme tapaamaan tiloissamme täällä Parkanossa.

Martin kertoi henkilökohtaisesta matkastaan vapaaehtoistyöhön ja siihen liittyvästä elämäntavasta. Hän liittyi osaksi Missing People järjestöä noin 4.5 vuotta sitten. Liittymiseen tahtotila syntyi hänen oma lapsensa hetkellisesti kadottua useita kertoja aiemmin. Yksi mieleenpainuva tapaus sattui, kun hänen poikansa katosi mökillä, ja etsintöjen jälkeen he löysivät hänen punaisen lakinsa joesta. Onneksi tarinalla oli onnellinen loppu, mutta läheltä piti -tilanne motivoi Martinia uskomaan, että hänen panoksensa voisi muuttaa maailmaa.

Työnsä ansiosta Martinilla on hyvät verkostot ja hän on ensisijaisesti vastuussa suhdetoiminnasta alueensa lahjoittajien kanssa. Hänen ponnistelujensa kautta organisaatio on hankkinut huomattavan määrän teknisiä laitteita. Vierailunsa aikana hän mainitsi laadukkaalla lämpökameralla varustetun pakettiauton ja dronen hankinnan, jonka arvo oli useita kertoja enemmän kuin dronemme maksoivat. Martinilla on myös ratkaiseva rooli valtakunnallisessa laitehankinnassa kohtuulliseen hintaan.

Martin nosti esiin ilmiöitä, jotka ovat meille tuttuja täällä Suomessa. Hän näkee tämän kaltaisen vapaaehtoistyön elämäntapavalintana, ei vain harrastuksena. Se on jotain, mitä elät ja hengität, tunne, jota henkilökohtaisesti kannatan. Toinen asia, jota hän korosti ja joka resonoi vapaaehtoisten kanssa Suomessa, on sitoutuminen. Martinin mukaan itsensä kehittämiseen ja taitojen ylläpitämiseen SAR-toiminnassa sitoutumisen tulisi olla jokaisen vapaaehtoisen vuosittainen henkilökohtainen vastuu. Hän totesi kuitenkin, että tämä sitoutuminen uupuu noin 70 prosentilta vapaaehtoisista.

Kutsu toimintaan mukaan lähtemiseen

Tästä olimme molemmat yksimielisiä: tarvitsemme lisää vapaaehtoisia ja kansallisen tason yhteistyötä kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakamiseksi.

Vapaaehtoistyö tällaisessa toiminnassa on kiistatta hyvä teko riippumatta siitä, miten asian näkee. Vapaaehtoiset ovat lähtökohtainen vaatimus kadonneiden ihmisten tapauksissa kentällä tarvittavien henkilöresurssien ja toimijoiden vuoksi. Jos sinulla on pienikin ajatus siitä, että tämä voisi olla harrastuksesi, älä ole epäröi – liity mukaan! Lisätietoa Ruotsin Missing People organisaatiosta löydät heidän verkkosivuiltaan osoitteesta https://www.missingpeople.se/, ja suomalaisesta vapaaehtoistyöstä tietoa löydät https://vapepa.fi/.

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat: