Sananen otsavaloista

Kanta-Hämeen paikallistoimikunnan touhukenkä Juho Aarnio teki omalle alueelleen oikein hienon kuvauksen erilaisista kustannustehokkaista ratkaisuista liittyen otsavaloihin. Oheisessa artikkelissa päästetään Juho ”irti” ja kopioidaan hänen tekemänsä aineisto vähän kuin kaikkien luettavaksi. Ja tietysti Juhon itsensä luvalla. Kyseessä on Juhon parillisina vuosina päivittämä esittely/ohjedokumentti, jonka ensimmäinen versio on julkaistu 2018 eli nyt puretaan tähän tuo nelosversio

Vapepa-toimintaan soveltuvia otsavalaisimia

Käyttövaatimukset:

  • Valaisimen tulee soveltua ympärivuotiseen käyttöön ulkoilmassa kaikissa sääolosuhteissa. Olisi siis hyvä, jos valaisin olisi vähintään roiskevesitiivis ja mielellään metallirunkoinen.
  • Valaisimen tulee olla riittävän pieni ja kevyt, jotta sen kuljettaminen takin taskussa ei aiheuta kohtuuttomia vaatimuksia takille ja sen taskulle (koko, paino)
  • Valaisimen valotehon, sekä valokeilan muoto ja väri tulee soveltua jalan toteutettavaan maastoetsintään. Eli valoteho yli 600 lumenia ja valokeila enemmän leveä, kuin pistemäisen pitkä.
  • Valaisimen tulee olla kiinnitettävissä käyttäjän päähän – ja vaihtoehtoisesti varusteisiin – siten, että molemmat kädet jäävät vapaaksi. Eli otsavalo, mutta vaihtoehtoiset kiinnitystavat ovat plussaa.
  • Valaisimen valotehoa voi säätä (laskea) niin, että valaisin toimii myös esimerkiksi hämärissä olosuhteissa toimistotyössä, kartan lukemisessa tai majoittuessa ”telttavalona”, joka ei sokaise kertaheitolla koko puolijoukkueteltan asukaskuntaa.

Olisi kiva jos…

  • Valaisimen virtalähde olisi mahdollisimman monikäyttöinen. Ihanteellista olisi, jos valaisin olisi jo valmistajan toimesta varustettu akulla, mutta hätätilassa sitä voisi käyttää myös paristoilla.
  • Valaisimen lataus voidaan toteuttaa helposti verkkovirralla, mutta myös tarvittaessa autossa/USB-latauksella.
  • Hinta jäisi alle 150.-

Proosaa ja pohdintaa käyttötarpeesta

Olen pitkään käyttänyt retkeilyssä, reserviläistoiminnassa ja kotitilan töissä erilaisia otsa- ja käsivalaisimia. Vapepa etsinnässä käytössäni on toistaiseksi ollut perushyvä otsalamppu sekä tehokkaampi käsivalaisin itse etsintään. Tämä yhdistelmä on monipuolinen ja käsivalaisin etsinnässä on joustavampi kuin otsavalaisin. Käsivalaisimella pääsee helpommin kurkistelemaan kivenkoloihin, oksien ja rakennusten alle jne. Heikompitehoinen kevyt otsavalaisin toimii puolestaan tarvittaessa yleisvalona, kun molemmat kädet tarvitaan esim ensiapuun tai muuhun raivaustyöhön, tai nyt sitten vaikka kirjuritoimintaan autossa. Haittana on kahden valaisimen kantaminen ja huoltaminen. Toisaalta taas kaksi valaisinta onkin minimi, jolla metsään tulisi lähteä. On hyvä olla varalamppu, jos toinen jostain syystä hyytyy. On siis täysin perusteltua ja myös kätevää, jos etsijällä on sekä otsalamppu, että toinen kädessä pidettävä lamppu.
Minä pistän painon varmatoimisuudella ja pitkälle käyttöiälle. Ja aika pitkään olen seurannut viisautta, että jos haluaa halvan ja hyvän, on syytä ostaa molemmat… Mutta näillä puheilla, siirrytäänpä itse lamppuihin;

Perushyvä otsalamppu

(joka ei siis vielä täytä kokonaan alun vaatimuslistaa)
Petzl Tikka Core (55.-) tai Petzl Actik (45.-). Valoteho 20-450 lumenia.


Petzl on valmistanut otsavaloja toistakymmentä vuotta ja valojen toimintavarmuus, kestävyys ja käytettävyys ovat erinomaisia. Valo toimii joko valmistajan omalla akulla tai tarvittaessa AAA sormiparistoilla. Valoteho riittää käsillä tekemiseen ja yleistilan valaisemiseen ja metsässä kulkemiseen. Nämä valot eivät kuitenkaan sovellu ainoaksi valoksi etsintään heikon valotehonsa puolesta. Nämä valot yhdessä tehokkaan käsivalaisimen kanssa on kuitenkin riittävä yhdistelmä ja varsin monikäyttöinen. Mainituissa malleissa on lisäksi vaihtoehtona punainen ledi, jonka käyttö ei syö pimeänäköä. Kiva ominaisuus reserviläistoiminnassa ja metsästyksessä. Tällainen olisi hyvä olla varustuksessa joka tapauksessa, vaikka vain varalamppuna, jotta metsästä pääsee tämän turvin sitten pois, kun tehokkaammasta valosta on kaikki virta syöty.
Minulla on kaksi Petzl:n valmistamaa muovirunkoista valoa (TacTikka ja Tikka Plus), joista vanhempi on juossut mukana vuodesta 2008 ja toimii edelleen. Uskallan siis suositella valmistajaa varauksetta.

Tehokas otsalamppu, joka soveltuu etsintään

Vaihtoehtoja on markkinoilla useita. Esittelen tässä oman pohdintani kautta mielestäni parhaat, joista kahdesta minulla on myös käyttökokemukset: Luminote Compass V7 – hinta ~150€ valoteho max 1250 lumenia

Minulla on tämä ollut aktiivikäytössä (versio merkintä R) nyt seitsemän vuotta ilman ongelmia. Lampussa on alumiinirunko ja erittäin näppärä magneetilla kiinnittyvä latausmekanismi omalle sisäiselle akulle. Lamppu on kevyt ja sellaisenaan riittävän tehokas maastoetsintään. Tämän lisäksi lampun voi irrottaa erittäin helposti otsapannasta ja käyttää sitä käsivalaisimena tai mukana tulevalla taskuklipsillä kiinnitettynä esim reppuun tai liivin. Ja kaiken lisäksi lampun pohjassa oleva magneetti mahdollistaa lampun kiinnittämisen metalliin, jolloin lampun saa esim autossa hienosti yleisvaloksi.
Vastaavia valoja lähes samoilla ominaisuuksilla ja hinnalla valmistaa mm. Armytek ja Nitegear. Nykyään valmistajien nimiin ja lamppujen ominaisuuksiin hukkuu… Valoihin on pääsääntöisesti tarjolla myös laajasti eri lisävarusteita, jolla lampun voi kiinnittää helposti esim polkupyörän ohjaustankoon tai työkypärään. Jos päädyt hankkimaan tämän kaltaista valoa, varmista että lampussa on tuo magneettikiinnitteinen latausominaisuus. Kaikilla valmistajilla sitä ei ole ja se on mielestäni olennainen, koska lampun lataamiseen ei tarvita mitään irrotettavia/liikkuvia suojakansia tai muita. Tämä lisää lampun käyttövarmuutta. Toki magneetti tulee huomioida operoitaessa esim kompassin kanssa…

Fenix HM61R V2.0 (ja sen eri variaatiot) – hinta ~100€ valoteho max 1600 lumenia

Luminoten Compass -sarjaa vastaava lamppu Fenixiltä. Tämän saa otsapannasta irti käteen ja sisältää myös vyöklipsin, jolla lampun saa varusteisiin ja liiveihin kiinni. Myös punaisen ledin, magneetti jne. löytyy. Ostin lampun tarjouksesta uteliaisuuttani varalampuksi jo ikääntyvälle Luminoten lampulle. Tämä on noussut kolmen vuoden käytön aikana arjessa eniten käytetyksi lampuksi, mutta mainittakoon, että Luminotekin toimii tosiaan edelleen moitteetta. Ihan täysverinen vaihtoehto etsintään. (Tähän väliin Luoteis-Pirkanmaan kommentti, että ehdoton suosikki on usein 99- tarjouksessa oleva HM65R, jonka ominaisuudet poikkeavat tästä. Katso myös Fenixin tarjoukset vapaaehtoisille)

Led Lenser H15R Core – hinta ~160€ valoteho 1000 lumenia – boost 2500 lumenia.

Led Lenser on valmistajana suosittu ja luotettavan maineessa. Minulla ei lampuista ole käyttökokemusta, joten joudun nojaamaan toisten kertomaan. Kyseisen mallin etuja ovat irrotettava akkukotelo, jonka saa kovilla pakkasilla suojaan takin alle. Tämä parantaa akkujen käyttöikää. Edellä mainituissa lampuissa vastaava tulee hoitaa hankkimalla toinen akku, jota säilyttää lämpimässä suojassa. Led lenserin lamppu on kuitenkin suunnattu ehkä enemmän pyöräilyyn ja juoksuun, koska lampun valokeila on selkeän pistemäinen ja Zoom-toiminto korostaa tätä entisestään. Laitan lampun tähän vaihtoehdoksi juurikin niille, jotka ehkä käyttävät lamppua enemmän lenkkeilyyn syys- ja talvikeleillä ja Vapepa-etsintä on sitten se marginaalinen käyttö. Silloin kyseisen mallin ominaisuudet ehkä sopivat paremmin. Lamppu on kuitenkin vielä riittävän tehokas myös etsintään, vaikka valokeilan kuvio ei olekaan ihanteellinen.


Käsivalaisin otsalampun tueksi Fenix TK25 ja TK16 -sarjat – mallista riippuen hinta ~110€ valoteho 1000 – 3100 lumenia Taskulamppu Fenix TK16 V2.0, 3100 lm (valostore.fi) (Fenixin tarjoukset vapaaehtoisille)
Minulla on omia käyttökokemuksia vanhemmasta Fenix mallista (TK15 – 10 vuotta ja edelleen käytössä) ja siksi uskallan valmistajaa suositella. Molemmat lamput ovat alumiinirunkoisia, kevyitä, pomminkestäviä ja vesitiiviitä. Käyttökytkin lampun perässä, joka estää tehokkaasti lampun menemisen päälle vahingossa taskussa. Säädettävä teho ja suurin teho riittää hienosti etsintään. Ladattavat akut ovat näissä lampuissa jo vakio-ominaisuus ja hankkimalla kerralla kaksi akkua varmistaa riittävän pitkän toiminta-ajan myös etsinnöissä, kun vara-akun voi laittaa povitaskun lämpöön säilöön.
Yhteenvetoa: Suosittelen hankkimaan tehokkaan otsavalaisimen, kuten Fenix HM61R V2.0, ja sitten oman budjetin mukaan varalampuksi heikkotehoisemman Petzl otsalampun tai Fenix TK16 käsivalaisimen. Tällä setillä ei pimeys käy päälle. Valmistajista uskallan suositella omakohtaisten hyvien kokemusten pohjalta seuraavia: Luminote, Petzl, Fenix. Mutta jos etsintään lamppua hankitte, niin alta 70€ saatte todennäköisesti vain kokemuksia… pahoittelen. Samoin, jos paketti lupaa yli 800 lumenia, mutta hinta on 50.- tai alle… en välttämättä uskoisi pakettia Laadukas otsalamppu/käsivalaisin on kaikesta huolimatta erittäin pitkäaikainen sijoitus. Minulla on yli kymmenen vuotta palvelleita valaisimia edelleen aktiivikäytössä, enkä näe syytä uusien lamppujen olevan yhtään sen huonompia. Led-teknologia on hieno juttu.

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *