Poliisin ja Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun yhteistyöstä tuli juuri hiljattain 59 vuotta ja Vapepan perustamiseen johtanut Anja-tytön katoaminen on jo 60 vuotta sitten tapahtunut.
Paljon on tapahtunut reilussa puolessa vuosisadassa etsinnän saralla. Ameriikoista on tullut SAR (Search and Rescue) menetelmiä niin johtamiseen kuin etsintäänkin, esimerkiksi partioetsintä ja MSO (Managing Search Operations) etsinnän johtamisjärjestelmä. Edelleen kuitenkin hyvinkin perinteinen näkötuntumaharavointi on joskus ainoa tehokas etsintämenetelmä, se ihan sama menetelmä kuin vuonna 1963.
”Kadonneiden etsintätehtävät ovat poliisin hälytystoiminnan resursoinnin kannalta haasteellisia. Erityisesti hätäetsinnät, joissa kadonnut ihminen on akuutissa hengen tai terveyden vaarassa, ovat poliisin tehtäväpriorisoinnissa erittäin korkealla. Etsintätehtävien hoitaminen vaatii runsaasti poliisin erityisosaajia, kuten MSO (Managing Search Operations) -koulutettuja konstaapeleita, koirapartioita ja UAS (Unmanned Aerial Systems) -operaattoreita. Lisäksi tarvitaan runsaasti käsipareja suorittamaan etsintää kulkemalla läpi etsintälohkoja toinen toisensa perään. Mitä suurempi etsittävä alue on, sitä nopeammin tulee vastaan tilanne, että poliisin omat resurssit loppuvat kesken. Nämä ovat niitä tilanteita, joissa Vapepan tarjoama apu on kultaakin kalliimpaa.”
– POKU 1/23, Mika-Matti Trogen, Poliisin päällystöopiskelijat
MSO tuli tutuksi 2000-luvun alkupuolella, kun vapaaehtoisten kentässä tätä johtamisjärjestelmällä ohjattua tehokasta hätä-etsintämenetelmää aloitettiin kutsumaan MSO -etsinnäksi, vaikka kyseessä oli nimenomaisesti partioetsintä. Tästä syystä MSO edelleen osassa vapepalaisia nostaa karvat pystyyn, kun pitäisi puhua partioetsinnästä, jota se toki rivietsijälle onkin.
MSO -etsinnän johtaminen sisältää erilaisten katoamisprofiilien kasaamista aikaisemmista katoamisista. Siinä katsotaan todennäköisyyksiä erilaisille löytymispaikoille ja etäisyyksille. Niin sanottu lähietsintäalue, 75% todennäköisyys ja ääriraja ohjaatavat etsintää IPP (etsinnän painopiste, Initial Planning Point, määryityy PLS ”Point Last Seen” tai LKP ”Last Known Location”, perusteella). Näillä tiedoilla ohjataan etsiviä operatiivisia yksiköitä todennäköisiin löytöpaikkoihin.
On mahdollista että toimintaryhmä saa tehtäväkseen tutkia alueen siten, että ensin käytte alueelta löytyvät polut ja urat läpi, samalla tutkien kaikki mahdolliset piiloitumispaikat ja vasta sen jälkeen suoritetaan maastoharavointi partioetsinnän menetelmin. MSO -etsinnän johtaminen tilanteesta riippuen saattaa vaatia toimintaryhmän johtajalta myös soveltamiskykyä etsintäalueella, jotta johtopaikan pyytämä tulos ja tarkkuus saadaan suoritettua.
Partioetisintämenetelmä on nopea ja tehokas hätäetsinnän muoto, jossa pienellä partiolla (3 etsijää, joista yksi ryhmänjohtaja) pystytään melko nopeasti saavuttamaan korkea tutkintaprosentti alueelle (ensimmäinen veto yli 70% ja ristikkäinen veto yli 90%).
Vuonna 2017 MSO menetelmistä luotiin lisäsivu olemassa olevien etsintäoppaiden lisäksi ja tueksi. Dokumenttiin voit tutustua alla
MSO kuitenkin ennenkaikkea on poliisin työkalu etsinnän johtamisessa. MSO profiloinnilla on mahdollista luoda todennäköisyyksiä löytymiselle erilaisista kohteista ja arvioida henkilön liikkumaa etäisyyttä. MSO -menetelmät ovat koulutusputkessa nyt poliiseille ympäri maan uudelleen alkaen talvesta 2022 ja toivomme tehtävillä kohtaavamme enemmän ja enemmän tähän perehtyneitä poliiseja.
Vapaaehtoisille Vapepa-johtajille ja valmiuskouluttajille koulutus on ensimmäisen kerran HILLA23 valmiusharjoituksessa 16.9.2023 Keuruulla. Ilmoittautu HILLA23 -harjoitukseen voit TÄSTÄ.
MSO-koulutus 16.9.2023
Vapepa-johtajille ja valmiuskouluttajille suunnattu täydennyskoulutus, joka tukee etsinnän ja etsinnän koulutusmatriaalien kehittämistä ja erityisesti MSO-etsinnän jalkauttamista.
Aki Valonen – Vapepa.fi
- Toteutetaan samanaikaisesti rastiratojen kanssa erillisenä koulutuksena
- Antaa Vapepa-johtajille edellytyksiä profiloinnin hyödyntämiseen ja taktiseen suunnitteluun etsinnässä
- Liittyy valtakunnalliseen MSO-osaamisen kehittämiseen
- Toteutetaan yhdessä poliisin ja Vapepan valtakunnallisen koulutus-suunnittelun kanssa
Vapepa-johtajille ja Valmiuskouluttajille varmasti asiaan perehtyminen on positiivinen asia. Tästä on kirjoitettu useampi kirja tuolla Jenkkien puolella. Esimerkiksi The Handbook for Managing Land Search Operations (ISBN 9780970958303) on erittäin perusteellinen teos asiaan vihkiytyville.
Jokaisen etsinnän tehtäville osallistuvan olisi hyvä olla alustavan ymmärryksen tasolla MSO -profiilien olemassaolosta ja niillä etsinnän ohjaamisesta. Tällöin ymmärrys johdon ajatuksista ja tehtävän toteutustavasta ovat helpommin käsiteltävissä ja toteutettavissa.
Etsintäkurssin aineiston päivityksen ollessa parasta aikaa kommentointikierroksella piireistä, on selkeää että Lapin kautta koko Suomeen rantautunut etsinnän johto- ja toteutustapa on tulossa enemmän ja enemmän yleiseksi käytännöksi. Erilaisiin maastoihin, tehtäviin ja olosuhteisiin toki on aina omat toimenpiteensä. Odotamme mielenkiinnolla vuotta 2024 ja Vapepan 60v -juhlavuonna julkiseksi tulevaa seuraavan sukupolven etsinnän koulutusaineistoa.
Suomessa Aki Valonen, Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö on vuonna 2015 toimittanut toistaiseksi parhaan suomenkielisen vapaaehtoisille suunnatun materiaalin asiasta perustuen Ylikonstaapeli Jari Seppälän lähdeaineistoon. Voit lukea dokumentin alla.
MSO ja sen tukemat etsintämenetelmät siis parantavat huomattavasti hätäetsinnällä hengissä löytymisen todennäköisyyttä. MSO ei ole sellainen kirosana kuin osa vapepalaisista ajattelee, vaan oikeasti hyvä juttu, se vaan jää sivuun ja piiloon siitä kaiken tärkeimmästä asiasta. Kaiken tärkeintä kadonneen etsinnässä on koulutetut ja aktiiviset vapaaehtoiset, joita ilman karttojen piirtely ja etsinnän johtamisen erilaiset mahdollisuudet on vain sitä ilmaan käsien heiluttelua. Jokainen maastossa oleva silmäpari on ehdoton vaatimus etsinnän onnistumiselle, siksi sinä, etsijä, olet kaiken tärkein komponentti.
Toivottavasti koet tämän artikkelin mielenkiintoisena ja poliisin etsinnän johtamisen taktiikkaa avaavana.
Artikkelin kirjoittaja on Vapepa-johtaja, jonka koulutuksen aikana MSO tai puheissa paremminkin partio- ja reittietsintä ovat olleen painopisteenä. Kirjoittaja on myös kiinnostunut eri maiden ratkaisuista toiminnan kehittämiseen ja järjestämiseen. Kirjasuosituksia voi kysyä häneltä lisää suoraan.
Lähteet: Lapin Kansa, 1963. Vapepa, etsinnän peruskurssin aineisto, MSO lisälehti. POKU 1/23, Mika-Matti Trogen. Aki Valonen, MSO-etsinnän taktiikka ja profilointi