Selvitä ensin, ettei kadonnut läheisesi ole mennyt esimerkiksi sukulaisten tai ystävien luokse. Jos hän on kadonnut aikaisemminkin, tarkista paikka, josta hän löytyi aiemmin.
Etsi kadonnutta lähialueelta. Jos mahdollista, pyydä etsintöihin apua sukulaisiltasi tai ystäviltäsi. Ota yhteyttä lähimpään sairaalaan sekä sosiaali- ja terveyskeskukseen ja selvitä, onko läheisesi tullut tai tuotu sinne. Sinulla on oikeus saada tietoja henkilöstä, jos sinut on ilmoitettu hänen lähiomaisekseen.
Jos etsintäsi eivät tuota tulosta, tee virallinen katoamisilmoitus lähimmällä poliisiasemalla virka-aikana. Ota mukaasi mahdollisimman uusi valokuva kadonneesta. Kerro poliisille tarkasti, mistä kaikkialta olet jo etsinyt kadonnutta.
Ilmoita kadonneesta hätänumeroon 112, jos tämä ei pysty huolehtimaan itsestään ja epäilet, että hän on hengenvaarassa. Näin voi olla, jos kadonnut on esimerkiksi lapsi, vanhus, sairas tai vammainen. Jos sinulla on kuulo- tai puhevamma ja olet etukäteen rekisteröinyt itsesi hätätekstiviestin lähettäjäksi, lähetä hätätekstiviesti numeroon 112.
Kerro hätäkeskukselle kadonneen tarkat tunnusmerkit, kuten henkilötiedot, ulkonäkö, pituus, paino, hiusten väri, erityiset tuntomerkit ja viimeksi päällä nähty vaatetus.
Jos kadonnut läheisesi löydetään tai hän palaa kotiin, ilmoita asiasta heti sille viranomaiselle, jolle ilmoitit katoamisesta, eli poliisille tai hätäkeskukseen.
– Suomi.fi, jos läheinen katoaa
Läheisen tai omaisen katoaminen on aina kova paikka. Epätietoisuus tapahtuneesta ja olosuhteista kalvaa ja huoli on valtava. Onneksemme Suomessa poliisi toimii ripeästi katoamistapauksissa. Poliisin tueksi Vapepalaisia hälytysjärjestelmän piirissä on Suomessa yli 11 000.
Suomessa poliisi vastaa kadonneen henkilön etsinnästä sisämaassa ja sisävesialueilla. Merellä etsinnästä vastaa rajavartiolaitos. Kadonneen henkilön etsintä käynnistetään, mikäli kadonneen epäillään joutuneen hengenvaaraan, onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi. Etsinnät käynnistetään nopeasti, jos kadonnut on lapsi, vanhus tai sillä tavoin sairas ihminen, ettei hän kykene huolehtimaan itsestään. Etsintöjen käynnistämiseen vaikuttaa myös säätila (mm. ilman lämpötila).
– Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, kun läheisesi katoaa, Heikki Maukonen
Poliisi haluaa katoamistilanteissa tietoja etsintöjen aloittamiseksi. Tärkeitä tietoja ovat seuraavat
- Mahdollinen katoamissyy ja katoamispaikka sekä aika, jos tiedossa
- Tieto siitä, mihin kadonnut voisi pyrkiä tai jos taustalla on aiempia katoamisia, mistä silloin löytynyt
- Kadonneen tuntomerkit ja erityistuntomerkit (esim. tatuoinnit, arvet, muut erityistä huomiota herättävät asiat)
- Kadonneen vaatetus, kun hänet on viimeksi nähty
- Kadonneen terveydentila ja mahdolliset lääkitykset
- Kadonneen mielentila, itsetuhoisuuden mahdollisuus, päihteiden käyttö
- Kadonneen kulkuvälineet sekä mukana olevat mobiililaitteet
Ilmoituksen saatuaa poliisi kiireellisyys arvion perusteella aloittaa välittömät lähietsinnät, käyttäen poliisin omia etsintäresursseja. Poliisi suorittaa myös tarpeelliset tiedustelut esimerkiksi sairaaloista ja selviämisasemilta ja saattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi taksikeskukseen.
Paikkatiedon saamiseksi kadonneen kännykästä, on poliisin hätäilmoituksen vastaanottaneen henkilön mielestä ja perustelusta oltava kyse ilmeisestä hädästä tai välittömästä vaarasta. Puhelimen paikannus ei silti välttämättä anna meille tarkkaa sijaintia, se voi esimerkiksi ilmoittaa yksittäisen linkkimaston (joka palvelee jopa 20 neliökilometrin aluetta) sijainniksi.
Kun poliisi tekee päätöksen Vapaaehtoisen pelastuspalvelun käytöstä tehtävällä, soittavat he maakunnallisiin päivystysnumeroihin. Siellä virkeä valmiuspäivystäjä ottaa tehtävän kannalta oleelliset tiedot ylös ja hälyttää tilannetta hoitamaan Vapepa-johtajan sekä etsintäjoukon. ja heti kun etsinnälle tehävä annettu, aloittaa tilanteesta vastaava Vapepa-johtaja toteuttamaan suunnittelua ja toteutusta.
Hätäetsintä ja tutkinnallinen etsintä
Hätäetsinnässä kadonneen henkilön odotetaan vielä löytyvän elossa ja olevan välittömässä avun tarpeessa. Hätäetsintää jatketaan yhtäjaksoisesti niin kauan, kun etsittävän voidaan vallitsevat olosuhteet huomioon ottaen edelleen olettaa löytyvän elossa.
– Opas kadonneen henkilön omaiselle, Johanna Salo, Poliisiammattikorkeakoulu, 2021
Jos välitön hätäetsintä ja sitä seuraavat toimenpiteet todetaan tuloksettomiksi, poliisi käynnistää katoamisesta joko poliisitutkinnan tai esitutkinnan. Poliisitutkintaa suoritetaan kun asiaan ei oleteta liittyvän rikosta, esitutkintaa taasen jos kadonneen epäillään joutuneen rikoksen uhriksi.
Kun kadonneen etsintä on päätynyt tutkintavaiheeseen, kadonnut etsintäkuulutetaan. Keskusrikospoliisi ylläpitää tietoja Suomen kaikista kadonneista.
Tutkinnallisella etsinnällä tarkoitetaan tilannetta, jossa suoritettava etsintä tukee poliisin muuta tutkintaa kadonneeksi ilmoitetun tai etsittävän henkilön löytämiseksi. Vapepa ja muut viranomaiset voivat pyydettäessä avustaa tässäkin vaiheessa. Tutkinnallista etsintää voidaan suorittaa pitkälläkin viiveellä katoamisen ajankohdasta. Avointen katoamistapausten tutkintaa ei kuitenkaan koskaan lopeteta ilman, että kadonnut löytyy, vaan tutkinta saattaa jäädä odottamaan esimerkiksi uusia vihjeitä. Omaisesta tämä voi ymmärrettävästi tuntua siltä, että tutkinta on lopetettu, jos mitään ei vaikuta tapahtuvan. Näin ei kuitenkaan ole.
– Opas kadonneen henkilön omaiselle, Johanna Salo, Poliisiammattikorkeakoulu, 2021
Sillä aikaa kun kadonnutta etsitään
Etsintöjen aikana omaisille on tarjolla henkistä tukea ja kriisipalveluja niin viranomaisen kuin vapaaehtoistenkin osalta. Poliisi saattaa tiedustella erinäisiä esiin nousevia asioita omaisilta ja tuttavilta pitkäänkin katoamisen jälkeen.
Jos Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on tehtävällä, pyydetään omaisia siirtymään rauhalliseen tilaan henkisen tuen saavutettaviin ja antamaan Vapepalaisille tilan suorittaa tehtävää. Vapepa tiedottaa poliisin tilannejohtajaa välittömästi kaikista tilannemuutoksista ja poliisi tämän tiedon perusteella päättelee johtaako esimerkiksi löytyneen esineen vihjeet etsinnän muuttamiseen. Vapaaehtoisen pelastuspalvelun henkisen tuen henkilöt tiedottavat myös poliisia, jos omaisten kanssa keskustellessa tulee erityisiä asioita esiin, omaisten omalla luvalla tottakai.
Kun etsinnässä tapahtuu löytöjä tai tilanne muuttuu, Vapepa-johtaja ja poliisin tilannejohtaja yhdessä katsovat etsinnän etenemisen suuntaa ja suunnittelevat toimintaa. Poliisilla on tehtävästä päävastuu ja Vapepa ei toimi ilman poliisin ohjausta, mutta Vapepa-johtajat ovat pitkälle koulutettuja oman toimintaympäristönsä ammattilaisia, joiden mielipidettä poliisi arvostaa.
Jos maastossa tai toimintaympäristössä havaitaan ei-vapepalaisia etsijöitä eli niinsanottuja spontaaneja toimijoita, pyritään heille antamaan suositus siirtyä toimintaympäristöstä joko poliisin luvalla osaksi johdettua etsintäjoukkoa tai siirtymään toimintaympäristön ulkopuolelle, jottei etsittävä alue ”tahraannu”. Varsinkin kun käytetään koiria etsinnässä, on erittäin merkittävää ettei maastossa ole ylimääräisä jälkiä tai esineitä. Koirat pystyvät etsimään ihmistä myös tallatulla (kuljetulla, paljon käytetyllä) alueella, mutta toimintavarmuus heikkenee jokaisen häiriön kohdalla ja asiaan kuulumattomien merkkien ja löytöjen määrä kasvaa.
Kadonneen löydyttyä
Kun kadonnut löytyy, viranomainen huolehtii henkilön terveydestä ja olosuhteista. Usein lyhyenkin katoamisen jälkeen matka terveyskeskukseen tai sairaalaan alkaa löytymisen jälkeen.
Vapaaehtoiset ja viranomainen purkavat tilanteen toiminnan kehittämisen kannalta niinsanotussa teknisessä purussa ja etsijöille pidetään oma purkutilaisuutensa.
Vapepalaiset ovat poliisille kullanarvoinen työkalu ja resurssi kadonneiden etsinnässä.