Karttahimmeli – kokemuksia operaatiolta

Karttahimmelin jalkautusta on tehty Pirkanmaalla nyt aktiivisesti. Koiratoiminnassa Karttahimmeli paikantimineen ja kännykkäsovelluksineen on tuttu juttu, mutta muilla toimijoilla tämä järjestelmä alkaa tulemaan tutuksi nyt myös oikeilta operaatioilta.

Voin kirjoittaa tästä hieman avausta, koska niin poliisi kuin media on tästä kyseisestä operaatiosta tuonut julkisuuteen meidän osallisuuden.

Tiistaina Ylöjärven Kurussa kateissa ollut 77-vuotias mies on löytynyt. Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (vapepa) löysi kadonneen, poliisi tiedottaa. Vapepalta lähti illalla paikalle 43 etsijää, jotka löysivät kadonneen hieman puolen yön jälkeen.

Poliisi kiittää vapepaa nopeasta toiminnasta ja suuresta joukosta vapaaehtoisia.

https://www.aamulehti.fi/pirkanmaa/art-2000010397569.html

Kyseisellä operaatiolla etsinnän Vapepa-johtaja päätti käyttää Karttahimmeliä operaation tilannekuvan muodostamiseen sekä etsinnän suunnittelemiseen. Tilannekuva jaettiin poliisille tabletin avulla, jonka Vapepa-johtaja luovutti poliisin käyttöön tehtävän ajaksi. Kokemuksia kertyi ja kehityskohteita nousi esiin, toki myös onnistumisia ja positiivista palautetta!

Kokemuksia, ehkä enemmän positiivisia

Valmius ottaa uutta vastaan oli parempi vapaaehtoisilla kuin johtopaikalla. Johtopaikan toimintaan vaikutti merkittävästi toimijoiden kokemattomuus Karttahimmelin käytössä. Tämä on onnesta vain koulutuskysymys ja 15.5 aiheesta onkin tulossa webinaari. Karttahimmelin hyöty on parhaillaan, niinkuin muillakin työkaluilla, silloin kun sen käyttö on tuttua.

Maastoetsintään osallistuville ryhmille, joilla ei ollut laitteella Karttahimmeliä asennettuna, jaettiin suojakotelossa Teltonika TMT250 ”kikkareita” eli paikantimia. Paikantimien avulla saatiin nopeutettua merkittävästi toimintaa versus asentaminen tai verkkoselain version aktiivisena pitämisen kouluttaminen. Paikantimet ovat hyvä lisä operaatioihin. Luoteis-Pirkanmaalta tehtävälle tuotiin 8 paikanninta ja Ylä-Pirkanmaalta 3 paikanninta.

Poliisi oli erittäin tyytyväinen välittömästä tilannekuvasta, tulevaisuuden suunnittelun läpinäkyvyydestä ja kun operaatio päättyi onnellisesti, myös löydön tehneen partion sijainnin seuranta mahdollisti välittömän tiedon siirron poliisin omaan järjestelmään. Olivat myös otettuja että saivat ensimmäisenä tiedossa olevina viranomaisia ”Vapepa-tilannekuvanäytön” autoonsa mukaan!

Tulostusmahdollisuudet, kartan tarkkuus ja riittävä tilannekuvaseuranta valotti toimijoille merkittäviä etuja edelliseen toimintaperiaatteeseen verrattuna. Partioiden ja ryhmien usein vajaaksi jäävä kommunikaatio johtoon ei ”sumentanut” tilannekuvaa, vaan tilannekuva näkyi partioiden liikkeistä koko ajan aktiivisena.

Sitten sitä kehitettävää….

Kehitettävää selkeästi on sujuvuuden kehittämisessä johtopaikkatoimijoiden keskuudessa. Koulutuksen ja käyttöönottoprosessin tekeminen ennen tehtävää korostui merkittävästi. Tilanteeseen toki tuotiin uusi työkalu hyvin ”kuivana” ilman makusteluja ja tutustumisia, joten se osaltaan selittyy sillä. Suosittelemme lämpimästi kaikkia johtopaikkaa lähellä edes käyviä tutustumaan Karttahimmelin toimintaan.

Sujuvuuden varmistamiseksi mahdollisimman monella etsijällä tulisi olla sovellus ostettuna kännykkänsä sovelluskaupasta. Sivuilta ladattava ilmaisversio tulisi aina päivittää tehtävälle saapuessa. Eli kustannukseton täysin toimiva vaihtoehto on olemassa, mutta itse pidän 7 euron hintaa niin pienenä kertaostoksena kaikkiin tiliisi liitettyihin laitteisiin, että en tuota päivittämisrumbaa halua asennuksineen tehdä. Meiltä menee useimmiten huoltoasemalla käydessä enemmän rahaa kuin mitä sovelluksen elinikäinen hinta on.

Karttahimmeliin on tulossa paikantimien kanssa toimiville yksiköille mahdollisuus luoda merkintä tilannekuvaan paikantimen näppäimellä, mutta se on tuolla tulossa putkessa. Teemu Koivisto, Karttahimmelin isä, päivittää tätä sovellusta uskomattoman paljon eri ominaisuuksilla jatkuvasti, joten facebook ja kotisivut kannattaa ottaa haltuun.

Loppusanat: Ottakaa hyvät ihmiset tästä nyt kiinni. Youtubessa on materiaalia niin Teemun kuin meidän paikallistoimikunnan tuottamana, tutustukaa ohjeisiin ja ottakaa sovellus käyttöön!

Linkkejä
1. https://www.facebook.com/karttahimmeli
2. https://www.vapepaluoteispirkanmaa.fi/tapahtuma/webinaari-karttahimmeli-johdon-tyokaluna/
3. https://karttahimmeli-docs.netlify.app/
4. https://www.youtube.com/@teemukoivisto6412
5. https://www.youtube.com/@VapepaLuoteis-Pirkanmaa

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat:

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *