Ikaalisten Nykymartat Ry, ensimmäinen operaation tukitehtävä takana

Toiminta-alueella olleen kadonneen etsintätehtävän tukena toimi elokuun puolessa välissä Ikaalisten Nykymartat Ry puheenjohtajansa Minnatuulia Mäkelän johdolla. Noin 30 etsijän huolto tuli erittäin hyvässä ajassa ja oli erittäin maistuvaa.


Martat Vapepassa

Perinteisesti Marttojen tehtävänä on muonittaa auttajia ensivaiheessa siihen saakka, kunnes viranomaiset ovat saaneet ruokailun muutoin järjestettyä. Muonitus on olosuhteista riippuen esimerkiksi voileipien tekoa.

Martat ovat yksi valmiusjärjestöistä, jotka ovat olleet mukana Vapepassa käytännössä alusta asti. Osaavaa huoltotoimintaa ja osallistumista niin etsinnän, evakuoinnin kuin henkisen tuen tehtäville.

Nykyaikainen Vapepa ei lokeroi vapaaehtoisiaan jäsenyhdistyksen mukaan, vaan 2000-luvulla Martat ovat mukana jokaisessa toiminnossa ja toimintamuodossa aktiivisesti. Perinteitä kunnioittaen toki erittäin monella Marttojen hälytysryhmällä on ”Muonitus” toimintakuvauksessa hälytysjärjestelmässä ensimmäisen. Ikaalisten Nykymartoilla on hallussaan muonituksen ja ensihuollon lisäksi myös etsinnän ja ensiavun vapaaehtoisia.


Paikallistoimikunnassa mukana

Ikaalisten Nykymartat ovat aktiivinen osa Luoteis-Pirkanmaan paikallistoimikuntaa, muunmuassa järjestivät meidän talvella Helmikuussa pidetyn paikallistoimikunnan kokouksen ja ovat mukana harjoitus- ja toimintasuunnittelussa.

Ikaalisten sijainti ja historia tuovat omat haasteensa alueen toimintaan. Aikoinaan voimmakkaasti satakuntaan kuulunut kaupunki on muutosten myötä vaihtanut paikkansa Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun aluejaossa Hämeen Maakuntatoimikunnan alle, mutta edelleen ollen koordinaatiojärjestön piirijaossa SPR Satakunnan Piirin aluetta.

Luoteis-Pirkanmaan paikallistoimikunta on toiminut alueella vuodesta 2017. Ikaalisten Nykymartat ovat tällä hetkellä aktiivisin Vapepa-toimija Ikaalisissa.


Tulevaisuus kirkkaana

Tulevaisuudessa Ikaalisten Nykymartoilla on toiveena aktivoida omaa valmiustoimintaansa myös meidän toimintaverkostossa. Askelmerkit eivät välttämättä vielä ole täysin selvillä, mutta hieno pyyteetön työ vapaaehtoisena tulee johtamaan hyvään lopputulokseen.


Tehtävästä kiittäen

Kalle Hakala, Luoteis-Pirkanmaan Paikallistoimikunnan sihteeri ja tässä artikkelissa mainitun operaation Vapepa-johtaja. Edelleen sitä herkullista leipää ja kahvia muistellen.

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *