Hämeen valmiusavaus 3.2.24 Lammilla

Hämeen Maakuntatoimikunnan valmiusavaus pidettiin Lammin biologisella tutkimusasemalla perinteiseen tapaan Helmikuun alussa. Valmiusavaukseen osallistui 25 vapaaehtoista ja kaksi koordinaatiojärjestön työntekijää sekä luennoitsija Poliisiammattikorkeakoulusta.

Valmiuspäällikkö Tommi Mattila kertoo, että Hämeessä Vapepan valmiusavaukset on viime vuosina kohdennettu vain avaintoimijoille. Kohderyhmänä ovat olleet toimikuntien luottamushenkilöt, Vapepa-johtajat, valmiuspäivystäjät ja kouluttajat. Tämän taustalla on halu muistuttaa Vapepan verkostomaisuudesta. Vapepa ei ole itsenäinen yhdistys / organisaatio, vaan järjestöjen ja niissä toimivien vapaaehtoisten verkosto. Vapepan avainhenkilöt ovat verkoston ”mahdollistajia” eli ylläpitäjiä ja kehittäjiä kukin omassa roolissaan. Koordinaatiojärjestönä SPR pyrkii edesauttamaan avainhenkilöiden toimintaa ja kukin verkostossa mukana oleva hälytysryhmä huolehtii itse omista toimijoistaan.

Tänä vuonna mukana oli laaja joukko Vapepan avaintoimijoita, kahdeksan toimikuntaa kymmenestä oli paikalla edustettuna. Hämeen alueen viime vuoden koulutukset, erilaiset tapahtumat ja hälytystehtävien määrä kuvaa toiminnan aktiivisuutta ja viranomaisten luottamusta Vapepa-järjestöverkostoa kohtaan. Kaiken tämän taustalla on vuosikymmeniä kestänyt puurtaminen.  

Valmiusavauksessa erityisesti lämmitti mieltä yhteen hiilen puhaltaminen. Toimikuntien välinen ”kilpailu” on historiaa.  Toimikuntien välinen yhteistyö on lisääntynyt ja kokemuksia, niin onnistumisia kuin muitakin tapahtumia, jaetaan avoimesti.   Valmiusavauksessa oli positiivinen vire, jossa kuunneltiin ja osattiin myös kuulla toisten kokemuksia. Hienoa oli myös havaita, että toimikuntien luottamushenkilöissä on tapahtunut uudistumista, tämä tuo toimintaan uusia näkemyksiä ja virtaa.

Iso kiitos kaikille osallistujille! Seuraavan kerran Vapepa verkoston ”mahdollistajat” eli avaintoimijat ovat piirin kutsumana koolla puheenjohtaja- ja sihteeripäivillä la 9.3. sekä Vapepa-johtajien ja valmiuspäivystäjien kehittämispäivällä su 21.4.

– Tommi Mattila, Valmiuspäällikkö SPR Hämeen Piiri

Maakuntatoimikunnan puheenjohtajan esittäytyminen

Ensimmäisessä virallisessa tilaisuudessa Maakuntatoimikunnan puheenjohtajana Raisa Kaukonen piti tilaisuuden aluksi puheen.

Hämeen Vapepa-infossa 1/24 Raisalta tulikin jo kirje ja nyt pyyntö on uudistettu: Puheenjohtajisto haluaisi tulla kutsutuksi paikallistoimikunnan kokouksiin tai tapaamisiin, jotta tullaan kaikki tutuiksi keskenämme sekä osataan matalammalla kynnyksellä tuoda myös maakuntatoimikuntaan käsiteltäviä asioita.

Puheessa Raisa painotti tulevaisuuden haasteita ja vapaaehtoisten tarvetta enenevissä määrin yhteiskunnan muutosten ja kansainvälisen tilanteen kiristyessä sekä julkisen puheen kärjistyessä vakavammaksi. Maakuntatoimikunnan toiminnan ja keskusteluyhteyden parantaminen paikallistoimikuntiin sekä keskeisen alueellisen kommunikaation parantaminen ovat Raisan tehtävälistalla uutena puheenjohtajana.

Viranomaisten tukeminen ja yhteiskunnassa apuatarvitsevien auttaminen on Vapepalaisilla elämäntapa, jossa hiljaisuudesta on joskus hyötyä, se on voimavara, mutta meidän pitää myös oppia keskustelemaan ja tuomaan äänemme kuuluviin siten, että kyky kuunnella säilyy.

Kuva: Kalle Hakala 2024

Yhdessä olemme enemmän ja meitä kaikkia tarvitaan. Toivottavasti paikallistoimikunnat sekä yksittäiset vapaaehtoiset uskaltavat rohkeasti lähestyä asialla kuin asialla puheenjohtajistoa. Vuoropuhelun vahvistaminen on toiminnalle eduksi.

Operatiivisen johtamisen kompastuskiviä, Pasi Kotro, Poliisiammattikorkeakoulu

Aamupäivän alustusten ja puheiden jälkeen lauteille astui osalle hyvinkin tuttu Pasi Kotro. Pasilla oli asialistalla esitellä poliisin näkökulmasta operaation aikaisia kompastuskiviä, mitä on tullut valtakunnallisesti esiin. Pasi toimii poliisiammattikorkeakoululla kenttäjohtamisen puolella kouluttajana, joten hänellä on laajalta alueelta jaettua kokemusta tämän asian teemoilta.

Merkittävämmäksi asiaksi Pasi nosti kommunikaation. Kuten yleensä tiedetään niin, että niin johtaminen kuin viestintä epäonnistuvat aina, paitsi vahingossa. Eli Vapaaehtoisia johtavan tason pitäisi huomata tarjota mahdollisimman kattavasti alueella olevat vaihtoehdot ja toiminnan reunaehdot tilannetta johtavalle poliisille. Vaikka MSO-kursseja sekä kadonneen henkilön etsintää opetetaan, vaihtelee Vapepan mahdollisuudet alueittain merkittävästi valikoiman ja vasteajan puolesta.

Henkisen tuen, koirien ja esimerkiksi Drone-etsinnän mahdollisuudet sekä mahdolliset yhteistyökumppanit kuten VPK tulisi selkeästi tuoda poliisille tietoon tehtävän alkaessa.

Tehtävän anto, vastaanotto sekä yhteisen suunnitelman luominen ovat merkittävässä asemassa tehtävän onnistumisen kannalta. Joskus tulee vastaan tilanteita ja tilannejohtajia, joilla on hyvin selkeä ajatus toiminnan etenemisestä, mutta toteutus ei välttämättä sovi vapaaehtoisille. Toiminnan yhteensovittaminen voi olla joskus erittäinkin haastavaa, mutta avoimella keskustelulla ja ”palveluiden” tarjoamisella mahdollisuudet onnistua moninkertaistuvat.

Vapepa-johdon on erittäin tärkeää pitää myös tilanteen kehittymisestä tilannetta johtava poliisi tietoisena. Isoin haaste meillä usein onkin irroittaa poliisi yhteiselle johtopaikalle osallistumaan johtamiseen. Parhaassa tapauksessa Vapepa-johtaja sekä poliisin tilannejohtaja istuvat vierekkäin ja tekevät suunnitelmat täten. Kuitenkin tunnistetaan, että usein poliisin tilannejärjestelmä on sidottu heidän autoonsa ja pitkien etäisyyksien Suomessa tehtäviä voi tulla partiolle myös kesken etsinnän. Tällöin selkeä kommunikointi ja viestinnän priorisointi

Paikalle saapuva ensimmäinen tilannejohtaja ei välttämättä ole kokenut vapaaehtoisten kanssa yhteistyön tekijä eikä välttämättä tunne toimintaamme merkittävästi, joten vapaaehtoisille jää tärkeä työ tukea monipuolisesti viranomaista tehtävällä!

Kuva: Kalle Hakala 2024

Kokemuksia kentältä, merkittäviä tapahtumia vuonna 2023

Tapahtumassa käsiteltiin salassapitosäännön mukaisesti kolme merkittävää tapahtumaa, kaksi näistä etsintöjä.

Ikaalisissa alkanut ja Parkanoon päättynyt nelipäiväinen etsintä elokuulta. Parkanon tapauksesta yhteiseen kokemuspohjaan tuotiin lähietsinnän ja perusteiden kertaaminen tarvittaessa, vaikka yleisöhavainnot voivat olla arvokkaita, ne eivät aina ole totta.

Mänttässä ollut useamman päivän etsintä, johon osallistui valtava määrä spontaaneja vapaaehtoisia elokuulta 2023. Mäntän operaatiosta opittiin spontaanien hallintaa ja organisointia sekä miten vältetään kompastuskiviä johdon vaihtamisessa sekä miten toimitaan kun tullaan naapurin alueelle ”kylään”.

Ja viimeisenä Kanta-Hämeessä ollut ensihuoltotehtävä. Ensihuoltotehtävän luonteesta johtuen tästä ei tarkempaa kuvausta kirjoiteta.

Tulevia tapahtumia ja juhlavuoden humua

Aku Suomalainen, viestinnän asiantuntija, esitteli valmiusavaukselle juhlavuoden viestintäsuunnitelmaa. Viivästynyt materiaalipaketti pitäisi olla tulossa nyt Helmikuun puoleen väliin mennessä paikallistoimikunnille käyttöön.

Tiedotuksen haasteista johtuen Akulle ehdotettiin ”vapepa-toimituksen” avaamista, eli tiedottamiseen ja materiaalin tuottamiseen varmasti löytyy vapaaehtoisia tukemaan Akun työtä ympäri Suomen.

Paikallistoimikunnilta toivotaan aktiivista yhteydenpitoa paikallisiin toimijoihin sekä yleisöön varsinkin nyt juhlavuoden teemalla.

Vapepa 60 v Lauha24 koulutus- ja harjoituspäivä

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Etelä-Pirkanmaan paikallistoimikunta järjestää 60 v + 30 v juhlan koulutus- ja harjoituspäivän merkeissä.

Aamupäivän aikana on koulutusta (Vapepa-peruskurssi sekä viesti- ja suunnistuskoulutusta). Iltapäivällä on etsintäharjoitus.

Mukaan ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Ilmoittautuminen 14.4. mennessä: https://www.lyyti.in/Vapepa-Lauha24-harjoitus-Valkeakoski

Parkano24 -harjoitus

Meidän oman paikallistoimikunnan vuoden pääharjoitus järjestetään 10.8.2024 Parkanon Metsämuseolla. Tapahtumaan on mahdollista saapua myös junalla, koska juna-asemalta on lyhyt matka harjoitusalueelle. Juna-asemalta pyynnöstä järjestetään kuljetus jos saavut junalla.

Parkanossa nyt kolmannen kerran järjestettävä harjoitus tulee jälleenkerran tuomaan vilkasta toimintaa, monipuolista kokemusta sekä uusien toimijoiden tutustuttamista keskenään. Harjoituksen tavoitteena on viettää kaunis elokuinen päivä yhdessä luonnonkauniissa Parkanon Kaitojen Vetten maastossa, nauttien maisemista ja toivottavasti hyvästä säästä. Tukikohtana toimii Parkanon Metsämuseo, jonka mittavissa tiloissa pidämme tukikohtaa.

Jos olet kiinnostunut osallitumaan harjoituksen järjestelyihin, näkyvyyteen tai harjoituksessa itsessään toimimaan Vapepa -johtajana, laita Kallelle viestiä.

Harjoituksen esittelysivut päivittyvät valtakunnallisille sekä paikallisille sivuille. Jos olet kiinnostunut osallistumaan meidän sosiaalisen median levikin laajentamiseen, tässä linkki siihen.

Lisäksi sivuilla on oma Facebook profiili, johon aloitetaan tuottamaan sisältöä aktiivisesti lumien sulaessa

ISLA24, 14.9.2024 Tampereen paikallistoimikunnan juhlavuoden harjoitus

Saimme myös ennakkotietoa ISLA24 harjoituksesta Tampereen paikallistoimikunnan puheenjohtaja Suvi Pyyvaaralta. Tekijähaku harjoituksen tueksi on nyt auki, siitä Vapepa.fi sivuilla jo ilmoitus.

Harjoituksesta on tulossa mittavan kokoinen ja näkyvä harjoitus, jota odotamme ehdottomasti innolla!

Vapepa avaintoimijan opas

Joukko vapaaehtoisia on Tommi Mattilan organisoimana muodostanut Hämeen alueelle Vapepa avaintoimijan oppaan. Oppaassa käsitellään monipuolisesti paikallistoimikunnan toimijoiden rooleja ja vastuita. Tämänkaltainen opas on erittäin odotettu ja työryhmän tulos on erittäin kiitettävä. Opasta mahdollista saada esimerkiksi Tommi Mattilalta tai pyytämällä Kalle Hakalalta käyttöön, jos tunnet tarpeelliseksi. Laajemmassa jaossa ”lopullisena”, eli tälle vuodelle päivitettynä saatavilla vapaasti huhtikuusta alkaen.

Oppaassa käsitellään organisaatiomma muotoa järjestöverkostona, järjestöjen ja jäsenyhdistysten vastuuta, viranomaisen näkökulmaa sekä paikallista organisoitumista. Varsinkin neuvottelukuntien puheenjohtajille, varapuheenjohtajille sekä sihteereille tästä on paljon apua, mutta tottakai toimii myös tutustumismateriaalina kaikille arkitoiminnasta kiinnostuneille. Myös jokainen paikallistoimikunnassa toimiva paikallisen järjestön edustaja tai hälytysryhmän yhteyshenkilö hyötyy sisällöstä. Oppaassa käsitellään lisäksi arjen pyörittämistä, vuosikelloa, vakuutusturvaa ja hyvin tärkeänä paikallistoimikunnan viestintään on ohjeistusta. Tämä noin 40 sivuinen opas on erittäin tervetullut ainakin meidän paikallistoimikunnan alueella.

Ansiokkaassa työryhmässä ovat olleet mukana Suvi Pyyvaara, Juho Aarnio, Vappu Vesikukka sekä Jenni Kytöharju. Iso kiitos työryhmälle hienosta työstä!

Verkostoitumista, yhteistyötä ja innostusta

Oli hienoa taas tavata Hämeen piiirin eri puolelta tulleita avainvapaaehtoisia. Verkostoitumista tapahtui jälleen ja sain itsekin muilta kullanarvoisia neuvoja tiettyjen vapaaehtoistoimintojen sulavaan eteenpäin viemiseen omalla lähialueella. Siitä yhteisöllisyydestä iso kiitos kaikille!

– Tapani Huhtala

Uutena (paikallistoimikunnan) puheenjohtajana oli mukava verkostoitua vastaavissa tehtävissä olevien vapaaehtoisten kanssa näin avoimessa ja rennossa keskusteluympäristössä. Yhteistyön, yhdessä tekemisen sekä tietoisuuden lisääminen innostavat tekemään jatkossakin työtä yhteisen hyvän eteen!

– Mika Luoto

Kun kuuntelee kanssavapaaehtoisia laajalta alueelta, ei voi olla kuin ylpeä siitä, miten hienoon verkostoon kuulumme ja kuinka tärkeää työtä teemme! Vapaaehtoisuus on voimavara, jota emme itsekään aina tunnista kuinka voimakas elämäntapa se on. Elämäntapana tämä toiminta tuo uskomattomia ystävyys- ja tuttavuussuhteita, hyvää tekemällä elämään dopamiinia. Vuodesta 2024 on tulossa toimintaamme esiintuova ja aktiivinen vuosi, jolta toivon paljon. Näkyvyystyö, uusien innostaminen mukaan sekä toiminnan kehittäminen voimmaannuttavat sisäisesti ja ulkoisesti. Toivottavasti tämä näkyy ennenkaikkea tuessa, jota tuotamme viranomaisille ja yhteiskunnalle. Nautitaan ja kestetään tässä yhdessä niin hyvää kuin pahaa!

– Kalle Hakala

Toivon tulevalta vuodelta uutta intoa ja yhteistyötä niin maakuntatoimikunnan kuin paikallistoimikuntien taholta. On hienoa ja ihanaa toimia näiden ihmisten kanssa

– Raisa Kaukonen

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat:

,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *