Karttahimmeli, sähköinen tilannekuvajärjestelmä

Karttahimmeli on VAPEPA-käyttöön kehitetty karttapohjainen tilannekuvajärjestelmä.

Karttahimmelin kotisivut

Sovelluksella on 364 seuraajaa 30.11.2023 tätä kirjoittaessa. Webinaari aiheesta veti vapepa-aktiiveja koko Suomesta. Liity sinäkin seuraamaan hienoa vapaaehtoiskehitystä!

Karttahimmeli on karttahimmeli.netlify.app, sekä mobiilisovelluksessa toimiva karttaohjelmisto, jota kehittää ja ylläpitää Teemu Koivisto (teemu ätmiuku pirkanmaanpelastuskoirat.fi) Karttahimmeli tarjoaa käyttöliittymän vapaasti käytettävissä oleviin kartta- ja ilmakuva-aineistoihin, sekä mahdollistaa kartoille tehtävien merkintöjen jakamisen reaaliaikaisesti operaation jäsenten kesken.

Karttahimmelin kotisivut

Perusongelmaan ratkaisu vapaaehtoisilta

Karttahimmeli on vastaus moneen ongelmaan, joita on tuotu erilaisissa Vapepa-johtajien sekä muiden aktiivisten vapepalaisten kohdatessa. On tuota tainnut lähteä kommenttia keskustoimistollekkin useamman kerran, että tarvitsemme tilannekuvajärjestelmän paikannuksella, joka on sähköinen, helposti saavutettavissa ja omaa merkittävän määrän ominaisuuksia.

Karttahimmeli on simppeli käyttää, mukavan monipuolinen ja lisäksi tarkempi kuin perinteiset karttasovellukset. 3D -keilausten pohjalta tehdyt tarkemmat karttatasot, käyttöominaisuudet maastossa ja akun käytön säästämiseksi tehdyt ominaisuudet nousevat noin ensimmäisenä mieleen. Varsinkin kun verrataan perintesiin karttasovelluksiin nousee esiin hieno puoli, tämä on rakennettu vapepalaisen toimesta vapepalaisia varten.

Karttahimmelin Facebook -sivuilla on julkaisu, joka valottaa Karttahimmeli -sovelluksen matkaa. 2019 Lokakuussa alkanut projekti on nyt saavuttanut Hämeen maakuntatoimikunnan webinaarin kautta koko Suomen ja tietoisuus sovelluksesta leviää. Kehittäjä Teemu Koivisto on tehnyt valtavan työn ja erittäin hyvän sellaisen. Varsinkin koiratoimijat ympäri Suomen käyttävät jo sovellusta aktiivisesti. En näkisi ongelmaa, etteikö jalkauttaminen myös perinteisiin etsintämenetelmiin olisi erittäin toimiva ratkaisu.

Jalkauttamisen haasteet tulevat meistä vapaaehtoisista itsestämme. Monessa paikassa on omia karttasovelluksen käyttövirityksiä tai jopa paperikarttoihin perustuvia karttastandardeja tai -epästandardeja. Karttahimmelin laajempi käyttöönotto vaatii merkittävää panostusta Maakuntatoimikunnilta sekä Paikallistoimikunnilta sovelluksen levittämiseen. Ei varmaan Keskustoimikunnankaan leima tekisi pahaa tälle sovellukselle.

Karttahimmelin ohje-videot

Lisäksi käytöstä on koulutusmateriaalia täällä

Webinaari 29.11.2023 ja innostuksen aloitus

220 Osallistujaa mukaansa vetänyt webinaari oli huippumenestys. Webinaaria ja aineistoa luvattiin lähetettäväksi väelle myös myöhemmin. Tämä aloitti ainakin kirjoittajan sydämmessä tykytyksen: ”Tämän minä haluan meille aktiiviseen käyttöön”. Nyt toivotaan että Paikallistoimikunnan talvikokouksessa tulevat muutkin tästä innostumaan. Saatan jopa ehdottaa Luoteis-Pirkanmaan Johtoryhmälle (Alueen Vapepajohtajat ja valmiuskouluttajat) omia harjoituksia ja koulutusta tähän asiaan.

Vaikka Karttahimmeli ei poista tilannekuvakartan piirtämistä kokonaan, ainakin itse näen myös paperikartalla johdon toimintaan merkittävät edut ja lisävarmistuksen, mutta uskon tämän suuntauksen olevan tulevaisuutta ja tuovan huomattavasti etua tehtävän aloittamisessa tapahtuvaan hitauteen. Periaatteessa ensimmäiset alueet saa repsikka piirrettyä jo matkalla ja operaation saa jaettua OHTO -viestillä osallistujille.

Toivotaan että tästä tulee hyvä tulevaisuus asiaa koskien. Ja jokaiselle vapaaehtoiselle joka tätä kyseistä artikkelia lukee, ostakaa sovellus Play- tai mikä-ikinä-se-omenassa-onkin -kaupasta ja tukekaa hienoa kehitystyötä mitä Teemu tekee!

Nähdään tehtävillä! Nyt paikkatiedon kanssa! -Kalle Hakala

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Yksi vastaus artikkeliin “Karttahimmeli, sähköinen tilannekuvajärjestelmä”

  1. […] nyt jokusia vuosia. Karttahimmelistä enemmän voit lukea järjestelmän kotisivuilta ja artikkelista, joka kirjoitettiin Teemu Koiviston pitämän webinaarin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *