Kolmatta kertaa pidettävä PARKANO -harjoitus toi toimijat yhteen kauniitten Kaitojen vetten ympäristöön 10.8 kesäisen sateiseksi päiväksi oppimaan uutta ja kertaamaan jo opittua. Harjoitukseen osallistui kaiken kaikkiaan 51 henkilöä.
Harjoituksen pääpainopiste oli monipuolisessa, hyvin hallitussa ja ohjatussa maastotoiminnassa. Johtopaikan työkaluina käytettiin perinteisien menetelmien ohella Karttahimmeli -sovellusta. Karttahimmeli on monipuolinen paikkatietoon ja tiedon jakamiseen perustuva tilannekuvajärjestelmä.
Johtopaikalla
Johtopaikalla toimintaa ohjattiin tarkkalijoiden toimesta, johtopaikan miehityksessä pyrittiin yhdistämään uudet roolit toimijoille, noin puolella toimijoista oli tehtävää vastaava virallinen koulutus ja noin puolella taustaltaan sopiva osaaminen tehtävään.
Johtopaikan toiminta järjestettiin reilu tunti ennen varsinaisen harjoituksen alkua, mahdollistaen sujuvan maastotoiminnan aloittamisen ja ainakin palautteen puolesta sujuvan tehtävänannon.
Johtopaikalla oli tositilanteeseen verrattuna hieman enemmän toimijoita, mutta kaikille tuntui riittävän tekemistä kovasti uusien ja vielä toistaiseksi vähemmän käytettyjen prosessien parissa. Niin karttahimmeli kuin erikseen järjestelty viestin tukiasema toiminnoiltaan selkeyttivät ja rauhoittivat johtopaikan toimintaa juuri sopivasti.
Ensikertalaisena Johtopaikalla, ensi kosketuksesta toivottuani huomasin että ei se loppujen lopuksi niin salatiedettä ole kuin aiemmin olen saanut ymmärtää.
Olin Karttahimmelin pyörittäjä Johtopaikalla joten näin jokaisen pienenkin asian joka vaikuttaa etsinnän suuntaan ja painopisteeseen, tässä korostui kommunikaation tärkeys koko operaatiossa jota tehokas viestiverkko tuki vahvasti.
Parkano24 harjoituksessa oli mukava nähdä että jokainen osallistuja oli hyvällä asenteella mukana ja kynnys kysyä neuvoa tai muuta oli matalalla läpi organisaation ja itse sainkin järjestävältä porukalta kullan arvoisia vihjeitä jopalla toimimiseen.
Nyt päivä harjoituksen jälkeen on alkanut päässä raksuttaa miten voisin kartan tekijän roolissa selkeyttää toimintaa ja helpottaa vapepa-johtajan työtä.-Jyrki Myllyaho, Vapepa Ylä-Pirkanmaan paikallistoimikunta
Maastossa
Maastoa varten oltiin rakennettu noin 20 vihjeen, maalihenkilön tai löydön tarina, jonka perusteella kadonnutta Kati Karppista etsittiin.
Partiot toimivat hyvin itsenäisesti alueillaan hätäetsinnän menetelmin. Löydöiltä pyydettiin ottamaan partio-selfiet, joissa näkyisi koko partio sekä itse löytö.
Monipuolinen maasto tarjosi niin haasteita kuin kauniita maisemia. Usean palautteen perusteella toiminta oli sujuvaa, maastot kauniita, mitä nyt hieman kelin haasteellisuus lisäsi liukkautta ja kastumista myös vaatteiden ulkopuolelta.
Maastotoiminta oli organisoitu Parkanon Metsämuseon alueelle sekä siitä etelään kohti Käenkoskea. Katso alta tilannekuvajärjestelmän tallenne! Tässä mittakaavassa näyttää äkkiseltään sekavalta, mutta käytössä erittäin kätevä!
Viestitoiminta
Viestitoiminnassa harjoitettiin Pirkanmaan viestiryhmää, rakenteilla olevaa operatiivista toimijaa, jonka tarkoituksena on mahdollistaa eri operaatioilla sujuva radiolaitteiden käyttö.
Viestillä oli niin laitteiden käyttökuntoon laittaminen ja pisteen perustaminen, pikakouluttaminen, viestiliikenteen raportointi ja ylläpito sekä karttahimmelin käytön valvonta vastuullaan.
Toimijoita paikalla oli 3, joiden valtava työ mahdollisti tämän prosessin. Kehityskohteita havaittiin sopivasti ja tulevaa protokollaa tullaan kehittämään sekä harjoittamaan tämän pohjalta.
Viestiliikenne oli erittäin aktiivista. harjoituksen kesto oli noin seitsemän tuntia ja viestikirjauksia tuli yli 150 kappaleta, eli kiirekin on ollut.
Huolto
Huolto järjestettiin yhteistyönä eri toimijoiden kesken. Tampereen ensihuoltoryhmästä tuli ensihuoltovastaava pyörittämään perushuoltoa yhden vapaaehtoisen kanssa ja Parkanon VPK naisten osasto toi lämpimän ruuan lounaalle, joka maistui enemmän kuin hyvin!
Päivän lopuksi sitten nautittiin SPR Kihniö-Parkanon osaston tarjoamia makkaroita, tottakai aitoa Itikan Käristettä.
Yhteistyökumppanit
Harjoitus järjestettiin jälleen usean alueen vapaaehtoistoimijoiden vetämänä. Merkittävimmät yhteistyökumppanit olivat Kyröskosken käyttökoirat ry, Parkanon Kaupunki sekä Parkanon VPK Naisosasto. Toimintaa tukee taloudellisesti SPR Hämeen piiri ja heidän Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koordinaatiotehtävä, sieltä erityisesti suuret kiitokset Tommi Mattilalle, Hämeen piirin valmiuspäällikölle