Naisten Valmiusliitto esittelyssä

Naisten valmiusliitto on ollut sunnuntaina 14.1.2024 valtakunnallisessa esittelyssä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Facebook-sivuilla. Tässä artikkelissa haastattelemme kahta alueemme aktiivista toimijaa, joiden edustamat yhdistykset ovat osa Naisten Valmiusliittoa

Naisten Valmiusliitto ry on valtakunnallinen yhteistyöjärjestö, joka on perustettu vuonna 1997. Liitto yhdistää 10 naisten vapaaehtoista maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuustyötä tekevää jäsenjärjestöä, joissa toimii yli 100 000 naista.

Liiton tarkoituksena on kehittää naisten turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä valmiuksia koulutuksen kautta sekä lisätä naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Liiton toiminta ei ole sotilaallista.

Naisten Valmiusliiton päätoimintaa ovat NASTA ja PikkuNASTA -harjoitukset, joita toteutetaan eri puolilla Suomea. Liiton 12 alueneuvottelukuntaa vastaa alueellisesta toiminnasta. Liiton järjestämään koulutukseen osallistuminen ei edellytä minkään jäsenjärjestön jäsenyyttä.

– https://naistenvalmiusliitto.fi/liitto/

Tiina Lindi-Mokkila, Hämeenkyrön Maanpuolustusnaiset

Tiina Lindi-Mokkila on oman paikallistoimikuntamme aktiiveja ja toimii erittäin aktiivisesti erityisesti Maanpuolustusnaisten valmiustoiminnan osana. Tiina suostui mielellään vastaamaan haastattelupyyntöön, jossa tuodaan myös heidän toimintaansa esille. Tiina on monelle vapaaehtoiselle tuttu tehtäviltä sekä harjoituksista, joihin hän osallistuu yksin tai miehensä Harri Mokkilan kanssa.

Hämeenkyrön seudun maanpuolustusnaisten puheenjohtaja

Maanpuolustusnaisten pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja

Reservin aliupseereiden johtokunnan jäsen

Hämeenkyrön Sotaveteraanit ry hallituksen jäsen

MPK:n sitoutunut toimija

– Tiina Lindi-Mokkila
Kuva: Tiina Lindi-Mokkila
Tiina, esittelisitkö itsesi?

Olen avarakatseinen perheellinen aikuinen nainen. Rauhallisella ja idearikkaalla tavallani toimia, saan ihmiset innostumaan asioista ympärilläni. Arvojani on Koti, isänmaa ja rakkaus!


Mikä sinut on saanut mukaan Maanpuolustusnaisiin? Millaista toimintaa te järjestätte?

Aito kiinnostus! Maanpuolustusnaisten tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa henkistä ja fyysistä kuntoa. Toimin niin kuin opetan. Myös perinnetyö on meille tärkeää.

Meitä yhdistää ajatus: Isänmaan rakkaus-Yhdessä ilolla- Osaava toimija! 


Mikä sinut on saanut kiinnostumaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnasta?? Miten olet toiminnassa mukana?

Kiinnostuksen herätti halu auttaa. Vapepan toiminnassa olen ollut etsintä tehtävissä ja sydäntä lähellä olevassa henkisen tuen toiminnassa. 

Osallistut Naisten Valmiusliiton PikkuNasta Haukka harjoituksen järjestelyihin, voisitko kuvailla. millaista on olla mukana harjoituksen järjestelyissä?

Toimin PikkuNasta Haukan huollon päällikkönä. On mielenkiintoista nähdä kuin asiat loksahtavat kohdalleen ja hienoa on tavata uusia ihmisiä. Ja me kaikki, niin harjoitukseen osallistujat kuin henkilökunta olemme naisia!


Millaisia kokemuksia sinulla on Vapepan toiminnasta, onko jotain minkä haluaisit jakaa lukijoille? Mieleenpainuvaa, positiivista tai negatiivista?

Vapepassa löytyy tekemistä varmasti jokaiselle. Vapepa järjestää hyviä koulutuksia. Mieleenpainuva oli pimeän etsinnän koulutus. Vapepan toiminnassa on palautunut mieleen kompassin käytön perusteet.


Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa?

Koskaan ei ole täysin valmis ja aina voi oppia uutta!

Terveisiä lukijoille?

Tervetuloa mukaan toimintaan. Toivottavasti nähdään pian!

Suuret kiitokset Tiinalle haastattelusta sekä aktiivisesta vapaaehtoistyöstä niin Isänmaan kuin apua tarvitsevien puolesta!

Pia Huhtala, Kokemäen seudun Maanpuolustusnaiset

Pia Huhtala on aktiivinen vapaaehtoinen ja mukana monessa. Pia toimii pääasiassa Satakunnan puolella, mutta on monelle Luoteis-Pirkanmaalla toimivan vapaaehtoiselle tuttu kasvo. Pia suostui esittelemään monipuolista toimintaansa Naisten Valmiusliiton ja sen jäsenjärjestöjen kautta meille tänne kotisivuille.

Kuva: Pia Huhtala

Rohkeasti mukaan, pisaroista syntyy puro ja purot virtaa jokeen, jotka laskevat mereen jokaisen tekemisellä on merkitystä ja energiansa voi käyttää huonomminkin, kuin kokonaisturvallisuuden tekemiseen!

– Pia Huhtala
Pia, voisitko esitellä itsesi lukijoillemme?

Olen Pia Huhtala, 50-vuotias, monitoiminen yrittäjä Huittisista. Kahden aikuisen lapsen äiti ja keväällä saan uuden tärkeän tittelin, minusta tulee mummu. On sanomattakin siis selvää, että perhe on minulle tärkeä, vaikka välillä tulee koton sanomista, kun aina olen menossa johonkin harjoitukseen koulutukseen, kokoukseen…niin ja kyllä minä aukaisen aika usein paikallisen liikuntakeskus-Spiraalin ovenkin, sillä on tärkeää muistaa huolehtia myös omasta jaksamisesta ja minulle liikunta nollaa pään ja toisinaan ohjatulla tunnilla sen kyllä huomaa, kun askeleet on hukassa! Turvallisuusharastuksessa minun on vaikea kieltäytyä, kun on antanut pikkusormen vie turvallisuus ja varautuminen koko naisen mennessään. Mottoni onkin olla yhtenä pienenä pisarana kokonaisturvallisuuden isossa valtameressä jota Suomi seilaa toivottavasti jatkossakin turvallisesti…

Mikä sinut on saanut mukaan valmiustoimintaan, voisitko kertoa minkälaisessa toiminnassa kaikessa olet mukana ja miksi?

Vuonna 2011 lähdin ihan työhöni liittyen NASTA-harjoitukseen ULAPPA, Upinniemeen, Henkinen tuki -kurssille, olin myyty! Päätin mennä Huittisten seudun Maanpuolustusnaisten syyskokoukseen ja ilman mitään varoitusta minut nuijittiin puheenjohtajaksi ja työ vapaaehtoisen turvallisemman Suomen puolesta oli alkanut. Aluksi kävin vähän vähemmän kouluttautumassa, mutta sitten harjoitukset muuttuivat organisaation tehtäviksi, mm.vuonna 2013 Säkylässä NASTA Sinisiipi -harjoituksessa toimin harjoituksen lähettinä ja mm.silloisen puolustusministerin Anne Holmlundin adjutanttia, olemmekin olleet ystävät siitä asti. Eipä sitä oikein osaa selittää, se pitää kokea itse, erilaiset tehtävät kurssivääpelinä, yhteistyö reserviläisten kanssa ja Vapepan etsintäharjoituskoulutuksen käyminen, kaikki se reilun kymmenen vuoden harrastaminen, asiasta kiinnostuminen ovat vieneet minua siihen, että olen niin monessa mukana, että oikeastaan hävettää luetella sitä. Mutta jos nyt vaan listaan luettelona joitan asioita, sen enempää laittamatta mitään tärkeysjärjestykseen, pidän toimintaani kuitenkin yhteiskunnan kannalta tärkeänä, ilman vapaaehtoistoimintaa ei ole turvallista Suomea. Naisten Valmiusliitto ry Lounais-Suomen alueneuvottelukunnan puheenjohtaja, Maanpuolustusnaisten Liitto (MPN) Kokemäen Seudun hallituksen sihteeri, MPN Satakunnan Piirin hallituksen varajäsen, Huittisten Seudun Reserviläisten puheenjohtaja, Vapepa Keski-Satakunnan paikallistoimikunnan sihteeri, Vapepan etsijä SPR Huittisten osastossa, myös henkisen tuen kursseja käynyt, mutta en ole ilmoittautunut ryhmään, se vaatii aikaa, jota minulla ei nyt ole, muutaman muunkin Vapepakurssin olen suorittanut ja olen Maanpuolustusnaisten Satakunnan piirin edustajana satakunnan Maakuntatoimikunnassa, MPK, eli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä olen sitoutuneena ja toiminut erilaisissa tehtävissä, lisäksi olen polkaissut Satakunnan-KoVer-ryhmän, eli turvallisuuskoulutusverkoston pystyyn ja toimin siinä sihteerinä. Kai sitä jotain unohtuu, mutta tuossa on kokonaisuus, jonka kautta olen kouluttanut Selviytyminen sähköttä kursseja, Arjen Turvallisuuskursseilla yms. turvallisuuteen liittyvää. Tammikuun lopussa on vuorossa Talvimaastokurssi naisille Huovinrinteellä, MPKn kurssina, yhteistyössä Naisten Valmiusliitto Lounais-suomen alueneuvottelukunnan kanssa, toimin kurssin johtajana ja koulutan myös. Miksi, no tietysti halusta osata toimia toispaikan tullen tarvittavassa/määrätyssä tehtävässä,oppia asennoitumaan asioihin ja kylvää sitä asennoitumista myös muiden mieleen. On ilo oppia uutta joka harjoituksessa ja soveltaa opittua seuravassa tilanteessa, en minä kuitenkaan ole ollenkaan pätevä vielä, kunhan tässä harjoittelen ja opettelen asennoitumaan asioihin, eli ilo pitää muistaa pitää mukana. Lisään vielä, että toimin kouluttajana, kurssinjohtajana, vääpelinä tai missä vaan tehtävässä aina organisaation, kurssilaisen, kokonaisuuden puolesta; en siis tee tätä työtä itselle, vaan muille ja Suomelle.

Kuva: Pia Huhtala
Mikä sinut on saanut kiinnostumaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnasta?? Miten olet toiminnassa mukana?

Vastaus taitaa olla jo yllä, mutta lisään vielä, että Naisten Valmiusliitto, MPK, Reserviläiset ja Maanpuolustusnaiset ovat kaikki VAPEPAN jäsenjärjestöjä, eli on luontevaa tehdä yhteistyötä Vapepan kanssa, vaikka ei toimisikaan Vapepassa, YHDESSÄ OLEMME ENEMMÄN! Vuonna 2023 Lounais-Suomen alueneuvottelukunta järjesti NASTA Harjulintu -harjoituksen, jossa oli Etsintäkurssi ja Hätämajoituskurssin, joka muuten on tarkoitus toteuttaa myös tänä vuonna yksittäisenä kurssina uudelleen yhteistyössä Varsinais-Suomen Vapepan kanssa, yhteistyötä siis myös sinne suuntaan.

Millaisia kokemuksia sinulla on Vapepan toiminnasta, onko jotain minkä haluaisit jakaa lukijoille? Mieleenpainuvaa, positiivista tai negatiivista?

Vapepan toiminta on hyvin organisoitua tosipaikan tullen, eli kun olen ollut etsimässä, toisaalta harjoitukset ja koulutustilaisuudet ovat rentoja ja välillä yllättäviäkin, esim. harjoitus, jossa piti ohjata sokeaa etsijää, tai tunnistaa tuoksuja, eli myös huumori ja iloisuus Vapepan toiminnassa vetää puoleensa. Jos jotain huonoja puolia haluaa löytää, on etsintöjä viime aikoina ollut aika vähä, henkisen ryhmän hälytyksiä sitäkin enemmän. Toisaalta on positiivista, ettei ketään ole mennyt hukkaan! Yksi tärkeä asia tässä on se, että vaitiolovelvollisuus on tärkeä osa Vapepan toimintaa, se tulee jokaisen toimijan muistaa.

Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa?

Vapaaehtoisten ei asepalvelusta suorittaneiden osaavien ihmisten valmiusajan hälytysrekisterin, vielä niin, ettei työ-tai puolustusvoimien varaukset estä ihmistä toimimasta kyseisessä tehtävässä poikkeusoloissa. Ehkä tässä on ongelmana monen järjestön oma tahto ja hälytysjärjestelmien monimuotoisuus; jos olisi vain yksi tai kaksi järjestelmää mitä ihmisiä olisi kirjattuna osaamisineen se voisi toimia? Mene ja tiedä, mutta tällä menolla tämä ei tule valmiiksi, vai tuleeko, aika näyttää…

Pia lähetti meille lisäksi Naisten Valmiusliiton Luonais-Suomen alueneuvottelukunnan esitteen sekä toimintasuunnitelman. Jos toiminta kiinnostaa sinua ja asut tuolla alueella, niin ota Piaan yhteyttä.

Mielenkiintoinen sivu? jaa ystävillesikin!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *